Szilágyi V. Zoltán Balázs Béla-díjas erdélyi magyar grafikusművész, rajzfilmrendező. Sorozatfilmek, díszletezés, figuratervezés, filmgrafikák és szerzői rajzfilmjei mellett könyvterveket, borítókat, címlapokat és illusztrációkat készített. Az 1970-es évek romániai grafikus művészetének egyik megújítója főleg a montázsok sajátos alkalmazása és virtuóz rajztechnikája révén lett ismert.

Szilágyi V. Zoltán

Jeles közgyűjtemények őrzik alkotásait, köztük az ausztráliai Education Film Center, a New York-i Museum of Modern Art (MoMA).

A világlátott egérke

Az Uránia emeletén az alkotó válogatott filmjeinek rajzaiból tekinthető meg kiállítás, a moziteremben délután gyermekeknek és felnőtteknek készült mozgóképei láthatók, míg este maga az alkotó mesél életének meghatározó történéseiről és a munkák mögött álló inspirációs forrásokról.

Éjszakai kultúrtörténeti hadgyakorlat

A programban minden korosztály találhat kedvére valót: a mesék mellett a szerzői filmek is várják az érdeklődőket. A művésszel való kávéházi beszélgetés moderátora Szilágyi Róza Tekla, a kiállítás kurátora lesz.

A kiállítás december 19-ig látogatható.

Nyitókép: Gordiuszi csomó