A Múzeumok Őszi Fesztiválját lezáró debreceni rendezvényen kétnapos szakmai konferencián vehetnek részt az érdeklődők, és átadják az idei Arany Süni Vándordíjat is.

Idén lépett 10. évébe a Múzeumok Őszi Fesztiválját 2013 óta fémjelző kedves süni kabala, ennek örömére a fesztivált évről évre koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) Arany Süni Vándordíjat alapított, és közös játékra hívta a hazai múzeumokat.

Az elismerést az a múzeum nyerheti el, amelyik fesztiválos programok szervezésével részt vesz a 2023. szeptember 25. és november 12. között Jövő! Menő! Múzeum! mottóval zajló 18. Múzeumok Őszi Fesztiválján, benevezett az Arany Süniért folyó versenybe, és legalább egy fesztiválos rendezvényéről 2023. szeptember 25. és október 29. között a Múzeumok Őszi Fesztiválja hivatalos Facebook-oldalán videófelvétel formájában tudósít, továbbá az Arany Süni Vándordíjért ebben az évben versengő múzeumok közül a legmagasabb számú like-ot éri el a Múzeumok Őszi Fesztiválja Facebook-oldalán a posztjának közzétételét követő 48 órán belül.

A rendezvények hangulatát átadó videófelvételek, valamint élő bejelentkezések mellett a közreműködőkkel, szervezőkkel és a látogatókkal készített miniinterjúk színesítik majd a Múzeumok Őszi Fesztiválja Facebook-oldalát. A MOKK az Arany Süni Vándordíjra nevező múzeumok részére korlátozott időre szóló admin jogot biztosít a Múzeumok Őszi Fesztiválja Facebook-oldalához.

Elsőként a Tatabányai Múzeum jelentkezik október 4-én videós posztokkal az Ember és Gerecse – Vezetett gyalogtúra programjukról, október 7-én a váci Madách Imre Nonprofit Kft. veszi át tőlük a stafétát a Sajdik után szabadon családi nap apropóján, majd október 14-én a tatai Kuny Domokos Múzeum tudósít a Geotóp napról. Október 15-én az Iparművészeti Múzeum a Ráth György-villából tudósít: a Szökött szellemek a Ráth-villában című interaktív nyomozós játékba láthatnak bele az érdeklődők.

Október 18-án a Dobó István Vármúzeum az Egri Vár Napjáról posztol videókat, október 19-én a Dornyay Béla Múzeum Gyerek Picasso – Ilyet én is tudok című programján a sor, október 20-án Miskolc és a Herman Ottó Múzeum lesz a Facebook-felület ügyeletes házigazdája, október 23-án a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága – Mindszentyneum Tagintézmény következik egy Családi kalandtúrával, október 25-én visszatér a műsor Tatára, ezúttal a Német Nemzetiségi Múzeumba, végül október 28-án a Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye, a Bajor Gizi Színészmúzeum zárja a videós posztok sorát a Családi nap a néphagyományok jegyében programjával.

Az Arany Süni Vándordíj egy kisplasztika, melyet egy évig az elismerést első alkalommal elnyerő múzeum fog birtokolni, majd a 2024. évi Múzeumok Őszi Fesztiválján legtöbb like-ot szerző múzeumhoz kerül. A vándordíjat a Múzeumok Őszi Fesztiválja szakmai zárórendezvényén, a 2023. november 6–7-én Debrecenben Hiteles variációk címmel megrendezendő 15. Országos Múzeumpedagógiai Konferencián adják át.

2023-ban 15. alkalommal rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát, melyet ezúttal Hiteles variációk címmel Debrecenben, a Déri Múzeumban és Modemben tartanak. A 18. Múzeumok Őszi Fesztiválját lezáró országos szakmai rendezvény témájával is reflektálnak az idén a Jövő! Menő! Múzeum! mottóval szervezett országos rendezvénysorozat egyik központi gondolatára, a múzeumokra mint hiteles információforrásokra. A múzeumok e szerepének és felelősségének tudatosítását a jelenkort uraló információáradatban kiemelten fontosnak tartják a szervezők, és a fesztivál alatt nagy hangsúlyt fektetnek a múzeumokban zajló tudománykommunikációra. Felhívják a figyelmet a jelenkor kihívásaira is reagáló kutatások és tudományos eredmények élményszerű múzeumi bemutatására, a hitelességre törekvő tartalmakra és korszerű módszerekre.

Címadásukkal utalnak a 2015-ben Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban Hiteles hely a múzeum címmel szervezett 7. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciára is, mely akkor azt vizsgálta, hogy miként lehet egyszerre a hiteles tudás közvetítésének színtere és nyitott, látogatóbarát a múzeum. Témaválasztásukkal kapcsolódnak az ICOM új múzeum definíciójához is, amely a múzeumok demokratikus társadalomban kifejtett és ideálisnak elgondolt működését állítja a középpontba, és a 21. század konfliktusaira érzékeny, a múzeumok közszolgálati szerepére reflektáló kifejezéseket vonultat fel.

A kétnapos szakmai rendezvényen a múzeumi hitelesség kérdéskörét átfogóan érintő felvezető előadás után az önmagukat sikeresen és hitelesen pozícionáló muzeális intézmények mutatkoznak be, majd interaktív múzeumi fórum keretében is megvitatják a témát. Szó lesz többek között a múzeum hitelességét segítő példaértékű tudományos és egyéb együttműködésekről is. A konferencia második napján a hazai muzeális intézményeknek a konferencia nyílt felhívására beérkezett és a programba beválogatott múzeumpedagógiai jó gyakorlatait ismerhetik meg a résztvevők két szekcióban.

Kísérőprogramként a konferenciának helyszínt adó Déri Múzeumban, illetve Debrecenben található muzeális intézmények közreműködésével múzeumpedagógiai bemutató programokon, műhelybeszélgetéseken, tárlatvezetéseken, épületsétákon, városi tematikus túrán vehetnek részt az érdeklődők.

A konferencia elsősorban múzeumi szakembereknek szól (múzeumpedagógusok, múzeumi kurátorok, múzeumi kommunikációval és közönségszolgálattal foglalkozó munkatársak), de a múzeumhasználat iránt érdeklődő pedagógusokat, kulturális intézmények munkatársait és a kulturális turizmus képviselőit is várják.

Nyitóképen a zárókonferenciának otthont adó debreceni Déri Múzeum. Fotó: MTI / MTVA / Lehotka László