fbpx

Aranyalbum: Zorán 70 dala

Zorán jól ismert dalai és ritkaságok egyaránt szerepelnek azon a két dupla CD-n, amely Aranyalbum címmel a napokban jelent meg.

Az énekes szóló pályafutása hetven dalát tartalmazza a négy CD, amely az 1974 és 2020 között a Hungaroton és a Universal kiadónál készült felvételekből válogatott.

A Kultúrbarlang gondozásában megjelent két albumon Zorán valamennyi, összesen tizennégy stúdióalbumáról található dal. Ezek mellett koncertfelvételek, középlemezeken (EP-ken) megjelent számok, valamint néhány olyan darab, amely CD-n korábban nem volt elérhető. Utóbbiak közé tartozik a Vásott éjek, amely Zoránnak a Metro együttes utáni első saját szóló kislemezén jelent meg 1974-ben.

A Kossuth- és Liszt-díjas előadóművész, énekes a múltban is több válogatással jelentkezett már, ezek általában különböző koncepciók mentén (Metro-évek, szerelmes dalok, unplugged felvételek, külföldi zeneszerzők átiratai) születtek.

A mostani két dupla albumon szereplő dalok túlnyomó többsége a Zorán pályafutását alapjaiban meghatározó Presser Gábor–Sztevanovity Dusán szerzőpáros alkotása, köztük az Apám hitte, az Amikor elmentél tőlem, A szerelemnek múlnia kell, a Ne várd a májust, a Nekem nem elég vagy a Kóló. A Presser–Dusán páros Zoránnak írt két legutóbbi dala, a koncerteken 2016 óta rendszeresen megszólaló Nincsen kedvem és az Ez volt a dal szintén ott van a válogatáson.

Hallhatóak továbbá Zorán kompozíciói, az Adamis Anna szövegeivel készült dalok (Az legyél, akinek látszol; Kék asszony), külföldi slágerek (Dire Straits, Leonard Cohen, Billy Joel, Sting, Chris Rea) átiratai, emellett a Sipeki Zoltán szerezte Emlékek bálja és a Szeretlek című két szám, Gerendás Péter a Szép Júlia és az Eső előtt, eső után, Závodi Gábor az Élet tanár úr, de a Szörényi–Bródy szerzőpáros Gyönyörű szép álom című dala is felkerült a kiadványra.

„A Metro együttes feloszlását követően az első három szólóalbumomra még sok szerző írt dalokat, én magam is, de 1977-től valóban meghatározóvá vált a Presser–Dusán páros. Felkértem más szerzőket, tehát a nyitottság megvolt bennem, de csak az számított, hogy mindig a legjobb számok kerüljenek fel a lemezekre” – mondta Zorán egy korábbi interjúban.

Az Aranyalbum második, 1994–2020 alcímű kiadványán a Magyarország című dal is szerepel, amely a Locomotiv GT utolsó, 2002-es lemezén is rajta volt.

Az előadóművész tíz nappal ezelőtt, március 18-án adott nagy sikerű, telt házas koncertet a Papp László Budapest Sportarénában.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A rovat további cikkei