Január 9-én nyolcvanéves Jimmy Page, a Yardbirds, majd a Led Zeppelin tagja, a világ egyik legjobb gitárosa, akiről aszteroidát is elneveztek.

James Patrick York Page a Londonhoz közeli Hestonban született egy tehetős menedzser fiaként. Gyerekkora nagy részét nagybátyja vidéki farmján töltötte, ahol leginkább bélyeget gyűjtött. Iskolába már Londonban járt. Tizenkét évesen kezdett gitározni egy olcsó hangszeren, s bár vett néhány leckét, néhány óra után már jobban játszott, mint oktatója. Ő is lelkesen hallgatta a tinédzsereket megőrjítő rock and roll zenét, első kedvence Elvis Presley Baby Let’s Play House című dala volt.

Alapfokú iskolái után azt fontolgatta, hogy egy laboratóriumban helyezkedik el, mivel érdekelte a biológia, de aztán a zenét választotta. Tizenöt éves korától játszott különböző együttesekben, a Crusaders nevű formációval egész Angliát bejárta. A turnék alatt megbetegedett és egy ideig nem vállalhatott fellépéseket, helyére Ritchie Blackmore, a Deep Purple későbbi gitárosa került. Ekkor másik szerelmére, a festészetre kezdett koncentrálni: a Sutton Art College növendéke lett, de közben fel-fellépett a híres Marquee Clubban a brit blues nagy együtteseivel. Összebarátkozott Eric Claptonnal és Jeff Beckkel is. Végül otthagyta az iskolát, és főállású stúdiózenész lett; annyi felkérést kapott, hogy Ron Wood, a Rolling Stones későbbi tagja azt mondta neki: „Ideje volna megdupláznod magad!” Olyan, teljesen eltérő stílusú előadók felvételein működött közre, mint Tom Jones, Donovan, Marianne Faithfull, a The Who és a Rolling Stones. Az általa többször cáfolt legenda szerint ő játszotta volna a szólót a The Kinks You Really Got Me című dalában.

Eric Clapton kilépése után hívták a Yardbirds együttesbe, de ezt akkor nem vállalta, maga helyett Jeff Becket ajánlotta. Amikor viszont 1966-ban Paul Samwell-Smith basszusgitáros egy gyönge koncert után távozott a bandából, ő maga ajánlkozott pótlására. Még abban az évben szólógitárra váltott, és kialakult a kétgitáros felállás; Antonioni Nagyítás című filmjében is így szerepeltek. A két nehéz természetű zenész személyes és szakmai ellentétei egyre súlyosbodtak, majd amikor Beck egy amerikai turnén koncert közben viharzott le a színpadról, kirúgták.

A Yardbirds 1968 nyarán feloszlott, de mivel volt egy lekötött turnéjuk, Page New Yardbirds néven új felállást hozott össze, amelynek neve 1968. október 19-én Led Zeppelinre változott. A doboknál John Bonham ült, basszusgitárosnak és billentyűsnek régi barátja, John Paul Jones szállt be, énekesük pedig a szinte ismeretlen Robert Plant lett. Page korábban is fontolgatta egy supergroup létrehozását, de Keith Moon, a The Who dobosa azt mondta, úgy zuhannának le, mint egy ólom léggömb (lead balloon). Page-nek megtetszett a kifejezés, de új társai a léggömb helyett a léghajót preferálták; a lead szó írásmódját a helyes kiejtés érdekében változtatták meg.

A Led Zeppelint tekintik az első és legnagyobb hatású hard rock, heavy metal együttesnek, jóllehet a blues és a folk is érződik zenéjükön. A zene nagy részét Page írta, torzított gitárhangja, jellegzetes riffjei, effektjei meghatározták az együttes hangzását. A gitárt hegedűvonóval is megszólaltatta, egy újítását pedig a Fender cég beépítette következő gitárjába.

A Led Zeppelin lemezeiből (pályafutásuk alatt nyolc jelent meg, ezt követte 1982-ben a kiadatlan felvételeket tartalmazó Coda) több száz millió fogyott, turnéik bevétele minden rekordot megdöntött. Page később elismerte, hogy az 1970-es években rendszeresen fogyasztott tudatmódosító szereket, 1975-től heroinfüggő volt, ezért – és az énekes Plant személyes tragédiái miatt – az évtized második felében alig turnéztak. Az együttes John Bonham 1980-ban bekövetkezett halála után nem folytatta, mert a dobost pótolhatatlannak érezték. A gyászoló Page hónapokig a gitárt sem tudta kezébe venni.

Page az együttes megszűnése után megírta a Bosszúvágy 2. című film zenéjét, létrehozta a Honeydrippers és a The Firm nevű zenekarokat, számos szereplést vállalt koncerteken és stúdiólemezeken. Egyetlen szólóalbumát 1988-ban Outrider címmel adta ki, 1993-ban David Coverdale-lel, 1998-ban Robert Planttel közösen készített lemezt, ők ketten az MTV Unlugged című műsorában akusztikus koncertet is adtak. 2000-ben a Black Crowes tagjaival készített koncertlemezt. A Led Zeppelin 1980 óta egyetlen alkalommal állt össze: 2007-ben a londoni O2 Arénában léptek fel. A dobok mögött Bonham Jason nevű fia ült, a filmen is megörökített koncertre húszmillió jegyigénylés érkezett.

A gitárost kétszer iktatták be a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, előbb a Yardbirds, majd a Led Zeppelin tagjaként. 2012-ben a Led Zeppelin még élő zenészei megkapták a legmagasabb amerikai művészeti elismerést, a Kennedy Center díját. Page a Rolling Stone magazin száz legjobb gitárost összegző listáján 2011-ben a harmadik helyre került. Több mint 1500 gitáron játszott, az ikonikus kétnyakú gitárt, amelyet a Led Zeppelin koncertfilmjében pengetett, az ő számára készítette a Gibson cég, a hangszert azóta is gyártják. Számtalan elismerés birtokosa, többek között a Berklee College of Music tiszteletbeli doktora. 2005-ben jótékonysági munkájáért megkapta a Brit Birodalom Rendjének tiszti fokozatát (OBE), és róla nevezték el a 44016 Jimmypage nevű aszteroidát.

Page mindig vonzódott az okkult dolgokhoz, gyűjti Aleister Crowley műveit, és megvásárolta a boszorkánymester elátkozottnak hitt skóciai udvarházát. A Led Zeppelin több lemezborítóján is okkult szimbólumok és idézetek láthatók. A hetvenes években Charlotte Martin francia modellel élt együtt, később kétszer is megnősült és el is vált, 2014 óta Scarlett Sabet a társa. Kapcsolataiból öt gyermeke született.

A képen Jimmy Page 2021-ben a Velencei Filmfesztiválon. Fotó: Luca Carlino / NurPhoto via AFP