Harmincnyolc díj talált gazdára a tizenegyedik Savaria Filmszemle díjátadóján, amelyet pénteken délután rendeztek a szombathelyi Agora–Savaria Filmszínház nagytermében.

Koltay Gábor filmrendező átveszi a Savaria Filmszemle Életműdíját. Fotó forrása: Savaria Filmakadémia
Koltay Gábor filmrendező átveszi a Savaria Filmszemle Életműdíját. Fotó forrása: Savaria Filmakadémia

A program kezdeteként az érdeklődők beszélgetést hallgathattak meg Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendezővel. Ezt követően megemlékeztek a nemrég elhunyt Nemzet Művészéről, András Ferencről, aki több szállal is kapcsolódott a rendezvényhez, hiszen többek között a Savaria Filmszemle zsűrijének életműdíjas tagja is volt.

Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke köszöntőjében elmondta, az idei filmszemle több szempontból is sikeres volt, hiszen telt házas médiakonferencia zajlott az ELTE Savaria Egyetemi Központban a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság támogatásával, emellett a közel kétszáz beérkezett film rekord a filmszemle életében.

Koltay Gábor, a zsűri tagja kiemelte, hogy évek óta tartó tendencia folytatódott idén is azzal, hogy az új műfajokat és témákat érintve egyre minőségibb alkotások érkeznek a szemlére. Halmy György az alkotók témaválasztását dicsérte. Mint mondta: különleges érzés azt látni, hogy egy-egy film milyen szempontokból dolgoz fel egy mindannyiunkat érintő ügyet, történetet.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által meghirdetett Mire jó az on-line tér! Az új digitális jövő! Veszélyek az online médiában kategóriában díjat kapott Szabó Zoltán Bendegúz, Peresztegi Hanna és Fonyó Ábel. A Pannon Business Network Kft. és a Savaria Filmakadémia Egyesület által meghirdetett Egy életnyi tapasztalat kategóriában több különdíj mellett az első helyezést A látogató című, Balog Gábor jegyezte alkotás nyerte el.

A 11. Savaria Filmszemle Diákfilm kategória legjobbja Farkas Bianka Szelekció című filmje, míg az irodalmi kategória győztese a Böll közlegény megmentése című filmalkotás, amelyet Szederkényi Olga készített.

A Felvonásokon át az idő című, Pál Melinda, Demeter Levente és Jakab Endre alkotócsapata által készített film bizonyult a legjobbnak a színházművészet kategóriában, míg a fotó- és filmművészet kategóriában a dokumentumfilmek körében az Esterházy János életét és örökségét bemutató film, a fikciós alkategóriában pedig Chilton Flóra és az Északi Támpont Közhasznú Egyesület alkotása hozta el az első díjat.

A Schmidt Éva-díjat idén Sipos István részére a Csoóri Sándor világa című filmjéért adta a filmakadémia. A díjat a magyarság sorsát megjelenítő legjobb alkotásáért ítélik oda minden évben.

2024-ben a Savaria Filmakadémia Egyesület a 11. Savaria Filmszemle alkalmából Életműdíjat adományozott Molnár Piroskának, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznőnek, érdemes és kiváló művésznek, a Halhatatlanok Társulata örökös tagjának és Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendezőnek, színigazgatónak, érdemes művésznek, a Savaria Filmszemle zsűritagjának.

A Nemzeti Filmintézet támogatta Savaria Filmszemle alkotásait a következő hetekben több Vas vármegyei kistelepülésen is vetítik, a gálaműsor pedig hamarosan elérhető lesz a filmszemle online felületein.