Az új helyen 13.480 iratfolyóméter levéltári anyag archiválására van lehetőség, ami megközelítőleg 121.000 levéltári irattároló doboz elhelyezését jelenti.

Jelentős kormányzati finanszírozásból új épületet kapott Szegeden a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára. Az átadási ünnepségen beszédet mondott dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára. Tolmácsolta a tárca vezetőjének üdvözlő szavait is., melyben Kásler Miklós miniszter méltatta a levéltárak történelmi, történeti és identitásformáló erejét és jelentőségét.

Az államtitkár köszöntőjében utalt arra, hogy jelenünk és jövőnk nemzetépítő alakításához elengedhetetlen régmúltunk tényszerű feltárása, ápolása és gondos megőrzése a jövő generációi számára, ezért a kormány kiemelten kezelte a szegedi új levéltári épület rekonstrukciós munkálatait, amelyhez mintegy 560 millió forintot biztosított. A teljes felújítási összeg mintegy 700 millió forintot tett ki.

A nemzettudat egyik fokmérője az, hogyan és milyen körülmények között őrizzük és védjük a történelmünk során keletkezett és felbecsülhetetlen értékű iratokat – hívta fel a figyelmet dr. Latorcai Csaba.

Az egykor a Magyar Televízió Regionális Stúdiójának helyet adó, Kálvária téri épületegyüttes a felújítás és az átalakítás után, 21. századi körülmények között, magas színvonalon képes ellátni levéltári feladatait.

Latorcai Csaba kifejtette, hogy a nemzettudat egyik fokmérője, milyen körülmények között őrizzük és védjük felbecsülhetetlen értékű írott örökségünket. A kormány ezért 559 millió forintot biztosított az egykor a Magyar Televízió regionális stúdiójának helyet adó épület felújítására és átalakítására. Ezt az MNL saját működési keretéből 126 millió forinttal egészítette ki.

Az új épületben 13480 méter irattári folyóméter raktári kapacitást alakítottak ki, 21. századi körülményeket biztosítva a kutatóknak és az itt dolgozóknak – tudatta az államtitkár.

Szabó Csaba, az MNL főigazgatója közölte, az intézmény összesen 300 kilométernyi iratanyagot őriz, ebből 18 kilométert Csongrád megyében. Az új raktárépület a legkorszerűbb az országban, itt alkalmazták azt a technológiát, amely négyszeres tárolókapacitást biztosít a korábbi megoldásokhoz képest.