A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) által rendezett eseményen 12+1 hazai és hat külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt 2021-es Fonogram-díjakat, a koronavírus-járvány miatt − akárcsak tavaly − virtuálisan. A győzteseket online videókban jelentették be.

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele Charlie Mindenen túl (Tom-Tom Records) című lemeze lett, az év külföldi klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele díjat Bruce Springsteen Letter To You (Sony Music) című anyaga nyerte el.

Az év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele a Halott Pénz Melletted/Amikor feladnád/Szeretni, akit nem lehet (feat. Rúzsa Magdi; szerzői kiadás) lett, az év külföldi modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele díjat Dua Lipa Future Nostalgia/Club Future Nostalgia/Levitating (feat. DaBaby; Magneoton/Warner Music) című munkája kapta. Az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele díjban a Fran Palermo Crocodile Juice Bar (MZK Publishing), az év külföldi alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele díjban a Tame Impala The Slow Rush (Universal Music) részesült.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLTPL3XfLefNioWsxsnJo9tODAyvhd-wQW

Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele díjat Metzker Viktória The Rhythm of the Night (Elephant House) című dala, az év külföldi elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele díjat a Purple Disco Machine (& Sophie and the Giants) Hypnotized/Exotica/In My Arms/Emotion (Sony Music) című EP-je nyertet. Az év hazai rap vagy hiphop albuma vagy hangfelvétele Krúbitól az Ösztönlény (Universal Music), az év külföldi rap vagy hiphop albuma vagy hangfelvétele 24kGoldn feat. iann dior Mood (Sony Music) című dala lett.

Az év hazai hard rock vagy metál albuma vagy hangfelvétele díjat a Lazarvs Lazarvs (MMM Records) című dala, az év külföldi hard rock vagy metál albuma vagy hangfelvétele díjat az AC/DC Power Up (Sony Music) című lemeze kapta. Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele díjban a Dupla KáVé Piros pohár (Stefanus Kiadói Kft.) című dala, az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele díjban Temesi Berci Symphosium 40 (Music Fashion Art & Management) című albuma részesült.

Az év hazai gyermekalbuma vagy hangfelvétele díjat Kovácsovics Fruzsina Írország és Olvasváros (szerzői kiadás) című albuma, az év hazai jazzalbuma vagy hangfelvétele díjat Borlai Gergő The Missing Song (Blue Canoe Records) című lemeze nyerte el. Az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele az Ötödik Évszak Ne rejtsd el című lemeze (Fonó), az év felfedezettje Dzsúdló (Supermanagement) lett. Az év hangfelvétele Fonogram-díját a közönség szavazása alapján a Bagossy Brothers Company Visszajövök (Prime Event Management) című dala kapta.

Az életműdíjat Török Ádám fuvolás, dalszerző, szövegíró, a Mini együttes alapítója, a szakmai életműdíjat pedig Hajnal Gábor koncertszervező, menedzser, televíziós szerkesztő-riporter vehette át virtuálisan.

Idén megújult a Fonogram-díjtárgy, a nyertesek a Mahasz művészeti pályázatán győztes Sipos Balázs üvegművész pengetőt ábrázoló plasztikáját kapták meg.