Négy muzeális intézmény vette át a Közösségi Múzeum elismerő címet május 22-én a Néprajzi Múzeumban megrendezett Közösségi Múzeum díjátadón és konferencián.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) kezdeményezésére 2019-ben alapított elismerést azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek közösségi részvételi alapon működnek, a múzeumi alaptevékenységükkel összehangolt közösségépítő munkát folytatnak, bevonják munkájukba a helyi lakosságot, a civil szervezeteket, egyéb partnereket.

A május 20. és 26. között megrendezett 8. Közösségek Hete országos programsorozat keretében tartott ünnepélyes díjátadón négy muzeális intézmény, a Magyar Földrajzi Múzeum, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága, a budapesti Tomory Lajos Múzeum, valamint a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont képviselői vehették át a közösségi múzeumi működést tanúsító okleveleket. Ezzel 41-re nőtt a megtisztelő elismerésben részesített hazai muzeális intézmények száma.

Az elismerő okleveleket dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum képviselői, dr. Sári Zsolt általános főigazgató-helyettes, dr. Bereczki Ibolya ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes és Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója adták át.

A kulturális intézmények közösségi szerepvállalásának elősegítésére a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az NMI Művelődési Intézet Nkft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumi partnerségével megvalósított Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című európai uniós projekt keretében történt módszertani fejlesztés 2016 és 2019 között. A fejlesztés részeként született meg a Közösségi Múzeum elismerés, melynek feltétele a szakértők által kidolgozott önértékelési teszten meghatározott pontszám elérése és a közösségi szemlélet megléte a hivatalos múzeumi dokumentumokban.

Dr. Sári Zsolt, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum általános főigazgató-helyettese kiemelte köszöntőjében, hogy a kulturális közösségfejlesztést és a közösségi értékeket fókuszba helyező Közösségek Hete országos programsorozat mára hagyománnyá vált. A 2017-ben elindított rendezvény szép példája annak, hogy egy európai uniós projektben elindított kezdeményezés a projekt lezárását követően is tovább él. Arra is kitért, hogy a 2020 óta Közösségi Múzeum címmel rendelkező szentendrei Skanzen társadalmi múzeumként több évtizedes működése alatt folyamatosan nagy súlyt fektetett a társadalmiasított működésre, a közösségekkel történő kapcsolatépítésére és ezen kapcsolatok fenntartására.

A Néprajzi Múzeum részéről dr. Veres Gábor általános főigazgató-helyettes házigazdaként köszöntötte a múzeum interaktív közösségi terében, a régi labdajátékról, egyben csapatjátékról elnevezett Méta Térben összegyűlt vendégeket, majd Forrásközösségek és közösségi alapú kezdeményezések a Néprajzi Múzeumban című előadásában intézményének a közösségi alapú működéshez kapcsolódó tevékenységeiről adott átfogó képet.

A Közösségi Múzeum elismerés 2024-ben az alapítása óta eltelt öt év során szerzett tapasztalatok alapján megújult – ennek hátterét és részleteit dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese és Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója közös előadásban mutatták be.

A díszoklevelek átadását követően a díjazott intézmények képviselői rövid prezentációt tartottak a közösségi vonatkozású tevékenységeikről, majd dr. Gabriel Viszlay, a Kassa Megyei Hivatal Kulturális Osztály referense nyújtott nemzetközi kitekintést a közösségi múzeumi működés szlovákiai példáira. A konferencia programja interaktív szakmai fórummal, az együtt gondolkodással és közvetlen eszmecserével folytatódott. A rendezvény zárásaként a Néprajzi Múzeum különféle közösségekhez kapcsolódó időszaki kiállításait ismerhették meg a résztvevők kurátori tárlatvezetéseken.

A Közösségek Hete rendezvénysorozat a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Petőfi Kulturális Program támogatásával valósul meg. A Kassáról érkezett vendégelőadó közreműködésére a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által elnyert Erasmus+ (KA120-ADU) európai uniós felnőtt tanulási mobilitási program keretében kerülhetett sor.