Átadták a Magyar Filmkritikusok Díját pénteken: a B. Nagy László-díjat Moldovai Katalin filmje, az Elfogy a levegő nyerte el, a legjobb rendezés díját Szabó Mátyásnak ítélték a Látom, amit látsz című filmért. Az Életmű-díjat Schulze Éva forgatókönyvíró, producer kapta.

Idén második alkalommal adták át az Eurora Kulturális Alapítvány által alapított Árvai Jolán-díjat, amelyet Petrányi Viktória producer, dramaturg, forgatókönyvíró vett át. Az Árvai Jolán (1947–2001) Balázs Béla-díjas szerkesztő-riporter, a Fiatal Művészek Stúdiójának (FMS) alapító vezetője és producere emlékére létrehozott díjat Szabó Gábor operatőr, az Árvai Jolán Emlékbizottság tagja adta át.

A Magyar Filmkritikusok Díja legjobb animációs filmnek járó elismerését a 27 című film nyerte el (rendező: Buda Anna Flóra).

A legjobb dokumentumfilm díját a Túl közel (rendező: Püsök Botond) és a Falling (rendező: Gyimesi Anna) című film kapta.

A legjobb kisjátékfilm díját a Mária Terézia szül című filmnek ítélték oda (rendező: Cibulya Nikol).

A legjobb női főszereplő díját Krasznahorkai Ágnes kapta az Elfogy a levegő című filmben nyújtott alakításáért. A filmről írt kritikánk itt olvasható. A legjobb női epizódalakítás díját Hatházi Rebeka vette át a Magyarázat mindenre című filmben való játékáért. A Hatházi Rebekával készített interjúnk itt olvasható.

A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést Hajduk Károly nyerte el a Mesterjátszma című filmben nyújtott alakításáért. A filmről írt kritikánk itt olvasható. A legjobb férfi epizódalakítás díját Kálid Artúr vette át az Éger és A másik érintése című filmekben való játékáért.

Operatőri díjat vehetett át M. Deák Kristóf a Látom, amit látsz (kritikánk itt) és a Cicaverzum (kritikánk itt) című film fényképezéséért.

A legjobb forgatókönyv díját Reisz Gábor és Schulze Éva kapta a Magyarázat mindenre című filmért, amelyről kritikánk itt olvasható. A rendezővel a velencei nemzetközi filmfesztiválon lezajlott vetítés után készítettünk interjút.

Különdíjat nyert el a Budapest siló (rendező: Paczolay Zsófia) és a Műanyag égbolt című film (rendező: Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta).

A legjobb rendezés díját Szabó Mátyás a Látom, amit látsz című filmért Muhi Andrástól, a Magyar Filmművészek Szövetségének elnökétől vehette át.

A filmkritikusok B. Nagy László-díját az Elfogy a levegő című film kapta (rendező: Moldovai Katalin). A fiatalon, 46 éves korában, 1973-ban elhunyt filmkritikus, újságíró, dramaturg, műfordító nevét viselő díjat 1991 óta osztják ki, első ízben Grunwalsky Ferenc Kicsi, de nagyon erős című filmjét jutalmazták vele.

Schulze Éva dramaturg, forgatókönyvíró, producer sok évtizedes kimagasló művészi munkáját ismerték el a magyar filmkritikusok Életműdíjával. A híressé vált Simó-osztály tagjainak filmjeiből összevágott részleteket tartalmazó bejátszással köszöntötték Schulze Évát, aki elmondta, hogy 60 éve dolgozik a szakmában, és szinte csak szakmai díjakat kapott, amelyek számára sokkal értékesebbek, mint bármilyen hivatalos elismerés.

A nyitóképen Krasznahorkai Ágnes az Elfogy a levegő című filmben. Forrás: Mozinet