Megnyílt a Magyar Sajtófotó Kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A MÚOSZ életműdíját Huszti István, az André Kertész-nagydíjat Szajki Bálint kapta.

A kiállítást Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész nyitotta meg.

A 41. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját Huszti István, a Telex fotóriportere nyerte Szilánkok című, Ukrajnában készült képriportjával. Az André Kertész-nagydíjat Szajki Bálint, a 24.hu fotóriportere nyerte Egészségben és betegségben című képriportjával.


6436ca82e912f5196fc7cbca.jpg
Szajki Bálint: Egészségben és betegségben (részlet). Forrás: 41. Magyar Sajtófotó Pályázat

A sajtófotó pályázattal párhuzamosan a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya meghirdette a tizedik Molnár István-díjat a legjobb képhasználatért. A díj nyertese Icsu Renáta (Magyar Hírlap Online), a díj felajánlói és támogatói Michael és Marc Gervers.

Idén másodízben jutalmazza a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya – a MÚOSZ Aranytoll Életműdíjához hasonlóan – a sajtóban dolgozó fotóriporterek teljesítményét, életművét egy ezüstből készült, aranyozott, fényképezőgépet formázó jelvénnyel, az Arany Kamera-díjjal.

A 41. Magyar Sajtófotó Pályázatra 269 fotográfus 2443 pályázattal, 6810 képpel pályázott.


6436cadbe912f5196fc7cbef.jpg
Huszti István: Szilánkok (részlet). Forrás: 41. Magyar Sajtófotó Pályázat

A nemzetközi zsűri tagjai: Szlukovényi Tamás zsűrielnök, az Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters volt globális fotó főszerkesztője; Stephane Arnaud,  2016-tól fotófőszerkesztője az AFP francia hírügynökségnek; Adrian Evans, a londoni Panos Pictures igazgatója; Daniela Mrázková cseh fotográfiai szakíró, újságíró, kurátor, a World Press Photo, illetve az amerikai Pictures of the Year többszörös zsűritagja, valamint Stiller Ákos fotóriporter, a New York Times, a National Geographic, a CNN, a Spiegel és a Stern tudósítója.

Ebben az esztendőben nőtt a támogatók által felajánlott különdíjak száma. Ezek odaítéléséről szintén a zsűri döntött.
  • Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különdíja az ukrán menekültekről készült legjobb egyedi képért: Hajdú D. András (szabadfoglalkozású)
  • Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különdíja az ukrán menekültekről készült legjobb képsorozatért: Béres Márton (Népszava): Zenés menedék
  • A SPAR Magyarország különdíja: Díj a fenntarthatóság eszméjéért: Varga Péter (szabadfoglalkozású): Modernkori kalózok
  • Móricz-Sabján Simon-különdíj a Pictorial Collective felajánlásával a legjobb hosszú távú munkáért: Mónus Márton (szabadfoglalkozású): A Sajó-völgy fullasztó levegője
  • Carl Zeiss Vision-különdíj az egyedi látásmódért: Szilágyi Anna (European Pressphoto Agency): Csillogás

A kiállítás megnyitásával egyszerre jelenik meg Az év fotói album, amely harminc éve kísérője a Magyar Sajtófotó Pályázatnak és a kiállításnak. A kötetben valamennyi díjnyertes fotó megtalálható, ezeken kívül a szerkesztő, Bánkuti András válogatást közöl a tavalyi esztendő eseményeit leginkább jellemző, a pályázatra beküldött fotókból. Az év fotói album a Capa Központban és az év során még néhány könyvesboltban megvásárolható.

A 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás a budapesti megnyitó után magyarországi körútra indul. Először április 20. és május 28. között Pécsen, a Zsolnay Negyedben lesz látható, ahol a magyar sajtófotó történetét bemutató Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból című tárlat segítségével négy évtizedre visszatekintő, fotókban elbeszélt történelmi utazás részesei lehetnek a látogatók.

A kategóriák, a díjazottak névsora és minden pályamű megtekinthető a Sajtófotó Pályázat oldalán.

Nyitókép: Huszti István: Szilánkok (részlet). Forrás: 41. Magyar Sajtófotó Pályázat