Huszonnegyedik alkalommal adták át a szegedi színházi élet szakmai elismeréseit, a Dömötör-díjakat szombaton este, az idei életműdíjas Vámossy Éva opera-énekesnő lett.

BFALU20210214226 (2).jpg
A Szegedi Nemzeti Színház. Fotó: MTI/MTVA/Faludi Imre

Vámossy Éva 1949-ben született Szegeden, magánénekesi diplomáját szülővárosában szerezte, majd 1974-ben a Szegedi Nemzeti Színház szerződtette; 26 éven át megszakítás nélkül az operatagozat vezető szopránja volt. Magyar és európai koncerttermek, szabadtéri színpadok gyakori vendége volt, több hanglemez-, rádió- és tévéfelvétel készítésében vett részt.

A teljes szegedi színházi életet lefedő Dömötör-díjat 1998-ban civil kezdeményezésre alapították, 2006-ban bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé. A kategóriák többségében a nézők szavazatai alapján dől el a díjazott személye. A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák titkos szavazással, ezt idén Baráth Zoltán kellékes vehette át.

A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron a legjobb színésznek járó elismerést Gömöri Krisztián kapta Ádám, a kisvárosi bíró megformálásért Az eltört korsó című vígjátékban. A darabban Évát alakító Ács Petrát a legjobb női mellékszereplőnek választották.

A legjobb színésznő Menczel Andrea lett a Szerelmes Shakespeare-ben Viola De Lessepsként nyújtott alakításáért. Vereckei Ritát a romantikus vígjáték látványtervezőjeként díjazták. A legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést Poroszlay Kristóf vehette át, aki Orsino herceget játszotta a Vízkereszt, vagy amit akartokban.

Szélpál Szilveszternek a legjobb operaénekesnek járó díjat ítélte oda a közönség A csengő című vígoperában Enricóként nyújtott alakításáért. A legjobb opera-énekesnő Kónya Krisztina lett A mosoly országa operett Lizájaként. Papp Janó a Gengszterek című táncjáték jelmezeinek tervezéséért kapta meg a Dömötör-díj plakettjét.

Az évad legjobb táncosának járó elismerést Miriam Munno érdemelte ki a Fekete hattyú című balett-thrillerben nyújtott alakításáért. A Szegedi Kortárs Balett a hazai színpadok mellett már Belgiumban is sikert arató produkciójának színpadra állításáért Juronics Tamás a legjobb rendezőnek járó díjat kapta meg.