Idén Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíjban és Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban hat-hat, Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadó-művészeti ösztöndíjban pedig három fiatal részesült.

D_PRG20240506015_16.jpg
Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára beszédet mond az állami zenei ösztöndíjak átadásán a budapesti Zenetudományi Intézetben 2024. május 6-án. Fotó: Purger Tamás / MTI

A díjakat Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára és Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója adta át a Zenetudományi Intézetben.

Az átadóünnepséget Balog József nyitotta meg zongorajátékával. A zongorista korábban szintén Fischer Annie-ösztöndíjas volt, aki azóta már rengetegszer bizonyította tehetségét, ahogyan ez a nemrég vele készített interjúnkból is kiderülhetett.

Az elnyert ösztöndíjak hidat építenek a hazai és a nemzetközi zenei világhoz, a nagy mesterekhez és a leendő közösségekhez, hidat építenek a múlt, a jövő, az elődök, a kortársak és a követők között – hangsúlyozta Závogyán Magdolna a díjátadón.

D_PRG20240506033.jpg
A 2024-es állami zenei ösztöndíjasok Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára és Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója (középen, b-j) társaságában. Fotó: Purger Tamás / MTI

Kiemelte: az ösztöndíjat elnyert muzsikusok már most példaképek kortársaik és a felnövekvő generációk számára, az ösztöndíjak névadóinak nyomot hagyó életműve pedig követendő példa.

Az államtitkár rámutatott: a díjazottak kivételes tehetséget kaptak a Teremtőtől és sokféle segítséget, támogatást az útjukat kísérő emberektől, családtagjaiktól, tanáraiktól. Márai Sándor szavait idézve azt hangsúlyozta, hogy a küldetés felelősséggel is jár, a 21. század nem a lassan, ráérősen kiérlelt gondolkodás és cselekvés ideje, készen kell állni a reflexióra, a valódi értékteremtésre.

A nemzet és a világ azt várja az ösztöndíjasoktól, hogy a művészet eszközeivel tiszta tükröt tartsanak az emberek elé, és nyugtalanul keressék az igazit, a hamisítatlant – emelte ki.

Szamosi Szabolcs a jövő kihívásaira hívta fel a díjazottak figyelmét, kiemelve: merjék vállalni a nehézségeket, legyenek kitartóak. Hozzáfűzte: már az is fantasztikus eredmény, hogy elnyerték ezt az ösztöndíjat, hiszen ez azt jelenti, hogy nehéz kiválasztási körökön sikerült átjutniuk.

A KIM megbízásából a Petőfi Kulturális Ügynökség idén is meghirdette az ifjú tehetségeket felkaroló állami zenei ösztöndíjpályázatokat, amelyek szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. Idén ismét három állami zenei ösztöndíj segíti a pályakezdő művészeket. A támogatás a rendszeres pénzbeli juttatáson és a fellépési lehetőségeken túl hivatásuk elindításában segíti a tehetséges fiatalokat.

 A Fischer Annie Kossuth-díjas zongoraművészről elnevezett ösztöndíj tehetséges, fiatal hangszeres és énekes szólistákat díjaz. Idén Fischer Annie-ösztöndíjban részesült Fenyvesi Gabriella Rea (ének), Zsilka Alan (orgona), Radnóti Róza Mária (zongora), Pellet Sebestyén (zongora), Farkas Boglárka (hegedű) és Kóbor Éva (hegedű). 

D_PRG20240506023.jpg
Fenyvesi Gabriella Rea énekes (b) átveszi a Fischer Annie-ösztöndíjat Závogyán Magdolnától. Fotó: Purger Tamás / MTI

A Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal zeneszerzőket és zenetudósokat pályájuk elején és lehetőséget teremtsen a magas színvonalú alkotótevékenységhez. Ösztöndíjat kapott Laskai Anna (zenetudós), Gusztin Rudolf (muzikológia), Horváth Pál (muzikológia), Horváth Bálint Máté (zeneszerző), Oláh Krisztián (zeneszerzés) és Mester Dávid (zeneszerzés).

Lakatos Ablakos Dezső a magyar jazz történetének kiemelkedő alakja volt, a róla elnevezett ösztöndíjat Éles Máté (jazzdob), Kapolcsi-Szabó Levente Gellért (jazz-zongora) és Orbay Lilla Cecília (jazzének) kapta.

Tehetségükből a résztvevők is kaphattak ízelítőt, a díjazott zenészek előadtak egy-egy művet a díjátadón.

Az ösztöndíjasoknak egy évük van arra, hogy a korábban vállalt terveiket megvalósítsák, emellett munkájukról több ízben számot is adhatnak majd.