A 2019-es Lőrincze Lajos-díjat Láng Miklós író, szerkesztő, a nyelvészek számára alapított Deme László-ösztöndíjat Nagy Natália, az ungvári egyetem magyar filológiai tanszékének docense, több mint 50 tudományos közlemény szerzője kapta. A Maróti István-emlékérmet évtizedes nyelvművelő munkájáért Bacskó Józsefné nyugalmazott gimnáziumi tanár vehette át. Láng Miklós, aki csütörtökön ünnepli 100. születésnapját, nem tudott személyesen jelen lenni a gálán.

„A magyar nyelv ünnepe az együvé tartozásunk kifejezhetőségének napja” – fogalmazott Korzenszky Richárd nyugalmazott tihanyi perjel az ünnepségen.

Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke átadja a Maróti István-emlékérmet Bacskó Józsefné nyugalmazott gimnáziumi tanárnak
Fotó: MTI/Kovács Attila

A bencés szerzetes szerint torz, hiányos emberkép válik uralkodóvá szerte a világban. A fogyasztás és a birtoklás azonban nem fog senkit boldoggá tenni, csak az, ha elfogadnak, megértenek minket, és mi is elfogadunk és megértünk másokat, ehhez viszont nélkülözhetetlen a saját kultúránk és anyanyelvünk megőrzés.

Hozzáfűzte: a nyelv, bár a tudósok sokféle szempontból beszélnek róla, végső soron felfoghatatlan valóság. Minden kimondott szóhoz emlékek tapadnak, ezért is lefordíthatatlan rengeteg magyar költemény idegen nyelvre.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége 2011 óta nyolcadik alkalommal emlékezik ünnepi gálával arra, hogy 1844. november 13-án fogadták el a magyar nyelvet hivatalossá, azaz államnyelvvé tévő törvényt. A rendezvényen átadták az országos anyanyelvi pályázat, és az Írj levelet Kazinczynak! című, iskolásoknak szóló pályázat díjait is.

A Benedek Elek és Kányádi Sándor emlékének szentelt gálán a Mátyás király-emlékév mesemondó versenyének kiemelkedő magyarországi és határon túli szereplői, valamint a Cédrus Táncegyüttes és a Zagyva banda zenekar lépett fel.

Nyitókép forrása: Anyanyelvápolók Szövetsége