fbpx

Átadták az idei Versünnep díjait

Nagy sikerrel zárult tegnap este a Nemzeti Színházban a Versünnep 2022 döntője. A gálaesttel összekötött eseményen Nemes Nagy Ágnes és Illyés Gyula költeményeit feldolgozó profi előadóművészeket láthatott és hallhatott a szakmai zsűri, hogy kiválasszák a legjobbak közül is a legjobbat.

A 600 ezer forintos fődíjat Neumann Balázs és zenészbarátai vihették haza. Az elismeréshez Párkányi Raab Péter szobrászművész plasztikáját is megnyerte a formáció. Ahogy a Versünnep Alapítvány elnöke, Kolti Helga színművész fogalmazott:

az idei gálán is csak nyertesek álltak a színpadon.

„Nagy boldogság, hogy két év után végre a magyar költészet napján tudtuk megtartani a Versünnep profi döntőjét, hiszen ez 2005 óta egy nívós eseménysorozat. Együtt ünnepelhettük az irodalmat, a költészetet. Ez különösen fontos, amikor olyan üzenetek vannak a tarsolyunkban, amiket át kell adnunk a vészterhes idők után és sajnos közben is. Drasztikus változás van a világban, nem tudjuk, mi felé haladunk. Ilyenkor az ilyen tehetséges művészek munkájára van szükségünk, hogy örök érvényű tartalmakkal adjanak erőt, hitet az embereknek. Vers nélkül lehet élni, de azt gondolom, nem érdemes” – mondta el Kolti Helga, aki hozzátette: az értékes pénzjutalmakat az Emberi Erőforrások Minisztériumnak is köszönhetik a versenyzők.

A nívós szakmai zsűriben idén Rubold Ödön színművész, Weinberger Attila zenész, Géczy Dávid filmrendező, Lőrincz P. Gabriella költő, író és Kolti Helga színművész mellett Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művésze foglalt helyett, aki maga is indult korábban a Versünnepen.

„Az első Versünnepen vettem részt 2005-ben. Azért indultam el, mert volt bennem egy félsz, hogy nem tudok verset mondani. Ez a drukk odáig fajult, hogy végül második lettem. Akkor éreztem meg, hogy verssel is lehet ünnepelni, a mai napig a szívemben hordom ezt az emléket. Külön öröm volt nekem a megzenésített vers kategóriájának indulóit látni és hallani, hogy a zenén keresztül milyen izgalmas megoldásokat alkalmaznak. Csodás, hogy ebben a fájdalmas világban is tudunk a kultúrával foglalkozni” – mondta Szűcs Nelli.

A Versünnep fődíját Neumann Balázs, a megzenésített vers kategóriájának 200 ezer forintos fődíját az Oláh–Macsinka–Horányi–Borbély négyes, a vers- és prózamondás kategória szintén 200 ezer forintos fődíját Lipics Franciska nyerte. Húszórányi stúdiófelvételt nyert utómunkálatokkal Létay Pongrác és Létay Bianka, az alapítvány 100 ezer forintos különdíját Fülöp Kristóf, az 50 ezer forintos közönségdíjat és a Határtalan Hangok Alapítvány irodalmi különdíját Povázsánszki Kőműves Noémi, a zeneit Lovászi Edina és zenekara, a Bánffy György Kulturális Szalon különdíját Ferenci Attila, a Hungarikum Szövetségét Povázsánszki Kőműves Noémi kapta. Pénzjutalomban részesült Bartus Bertalan és Árki Lili Katalin.
A Versünnep Alapítvány különdíját képzőművészet kategóriában Nagy Mártának ítélték.

Minden versenyző az Orpheus Kiadó értékes könyvcsomagjával lett gazdagabb. 

A rovat további cikkei