Athe Sam! - Itt vagyunk!

Egyéb


varadi.jpg
A Váradi Roma Café is a meghívottak között
    Idén júniusban még soha nem látott gazdagságában mutatja be a cigányság kultúráját az "Athe Sam!" Roma Összművészeti Fesztivál. Az egyhetes fesztiválon a látogatók megismerhetik a roma kultúra különböző művészeti ágait. A rendezvény célja, hogy a roma kultúra minél több arca látható, átélhető legyen, együtt legyen roma és nem roma, a különböző cigány törzsek között kialakuljon a kulturális dialógus és ők is megismerjék egymás kultúráját.
    Benyomásokat szerezhetünk a romák hagyományairól, képzőművészetükről, filmművészetükről, de ellátogatunk a színházba is, beleolvasunk irodalmukba és persze változatos zenéjükkel is megbarátkozhatunk. A programban a koncertek, tánctanítás, filmvetítések mellett kerekasztal beszélgetések, viták, valamint irodalmi műsorok is lesznek.
    A víz alatti teret R. Lakatos Klára, Szolnoki Csanya Zsolt, Marschalek Beatrix, Vári Zsolt, Balogh Tibor, Kökény Róbert, Ferkovics József és Bari Janó festményei töltik meg. A Beton Galériában szociofotó kiállítást láthatnak a fesztivál látogatói, esténként rövidfilmek és dokumentumfilmek ismertetik meg az érdeklődőkkel a cigányság életébe.
    Táncelőadások, színházi műsorok is lesznek a fesztivál programjában, hosszú idő után újra a nagyközönség előtt a Cigánytábor a zűrbe száll - Farkas Zsolt és társulatának előadásában. Az esti programokban autentikus cigányzenét játszik a Szilvási Gipsy Folk Band, a Romano Drom, a Ternipe, az Etnorom és a Karaván Família. A jazz műfaj kiválóságai közül a Trio Midnight, Szakcsi Lakatos Béla és Szalóki Ági lép fel. A Váradi Roma Cafe, a reppelő Fekete Angyalok mellett további 15 együttes hallható. A fesztivál zárásaként a roma zene királynője, Bangó Margit is színre lép. Az éjszakában a Rádió C lemezlovasai szolgáltatják a talpalávalót, miközben cigány ételeket és italokat is megkóstolhat a fesztiválra látogató.
Az ingyenesen látogatható, egyhetes fesztivál a Gödör Klub és két, eddig külön utakon járó roma zenész: Kovács Antal, a Romano Drom együttes vezetője és Szilvási István, a Gipsy Folk Band vezetőjének összefogásával jött létre.