fbpx

Augusztus végi építőtáborok Baranyában

Augusztus 24-én kezdetét veszi a Közösség-Tér-Település programjának első saját építőtábora Baranyában.

Tavaly ősszel 29 diák vágott bele abba a gyakorlati programba, amely elsősorban közösségszervező- és építészhallgatókkal dolgozik magyarországi kistelepülések fejlesztésén. A közös munka most az utolsó fázisához ért.

A Közösség-Tér-Település (KTT) program azzal a céllal indult, hogy a különféle felsőoktatási intézményekről és szakokról érkező (még tanuló) fiatalok a saját szakmájuk területén kipróbálhassák magukat élesben is, emellett ismerjék meg egymás szakterületeit, a szakmák egymáshoz való viszonyát és kapcsolódásaikat. A KTT első évfolyamának résztvevői összesen hat felsőoktatási intézmény hét karáról vesznek részt a programban, amely 2019 októberében egy intenzív, egyhetes alapozó kurzussal indult. Az alapozóképzésen a hallgatók megismerkedtek képzőikkel és mentoraikkal, különféle előadásokon és műhelyprogramokon vehettek részt, esténként pedig kerekasztal-beszélgetések és szakmai programok várták őket, amelyek a közösségi művelődés, az építészet, a település- és területfejlesztés, valamint a közösségfejlesztés és közösségi tervezés témáit járták körbe.

Az előadások és programok olyan szakmai műhelyek részvétel zajlottak, mint például a CAN Architects építésziroda, a Völgyzugoly Műhely településtervező és -fejlesztő iroda vagy a HROD Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ. De vendégeskedett a pannonhalmai táborban a KTT szakmai partnere, a Hello Wood is, továbbá Csernyus Lőrinc építész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja (a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi tajga), Péterfi Ferenc közösségfejlesztő (az ELTE óraadó tanára), valamint Dóri Éva közösségi művelődési szakember és Erhardt Gábor építész, a Tokajhegyaljai Világörökségi Tervtanács tagja is, aki egyúttal három Tokaj-hegyaljai település főépítésze.

Az alapozóképzést követően a hallgatók csapatokat alkottak és nekifogtak a közösségi tervezésnek. Ebben a tanévben a képzési program fókuszában Baranya megye, valamint a Tokaji borvidék állt, így mentoraik segítségével a diákok összesen hét település (Bodrogolaszi, Erdőhorváti, Hercegkút, Legyesbénye, Magyaregregy, Makkoshotyka, Martonfa, Sárospatak, Sárazsadány, Sátoraljaújhely és Szászvár) lakosaival kezdtek közös egyeztetésbe a településfejlesztést illetően.

A közösségi tervezőműhelyek egészen március elejéig országszerte folyamatosan zajlottak, mígnem az ismert okok miatt sajnos a KTT program is felfüggesztette a működését. Ezt követően júniusban Baranya megyében rohamos lelkesedéssel indultak újra a helyiekkel közös tervezőműhelyek, a Tokaji borvidéken azonban mérsékeltebb tempóban folytatódott a munka, ott ugyanis a Hello Wood által szervezett tokaji Építész Mustra 2021-re tolódott át. Így – a szakmai partnerhez igazodva – a KTT tokaji régióban indult fejlesztési terveinek kivitele a következő évre tolódott. Nyár elején a hallgatók tehát Baranyában újra nekifogtak a közösségi tervezésnek Magyaregregy és Martonfa lakóival (Szászváron ősszel kezdődik majd újra a közösségi tervezés), akik nyitottan álltak a településüket érintő fejlesztések egyeztetése előtt.

Az elmúlt hetekben mindkét településen két-két közösségi beszélgetés valósult meg, a lakosok aktív részvételével. Az első találkozások a márciusig tartó közös gondolkodás eredményeinek a felelevenítését szolgálták, a második alkalmakon pedig az addig elkészült terveket vitatták meg a helyi lakosok.

A személyes találkozásokon és az online térben való közös gondolkodások eredményeként Magyaregregyen a Csepp-parkban hoznak létre a hallgatók egy önálló, kültéri közösségi teret a helyiek számára, míg Martonfán egy korosztályokon átívelő pihenőhelyet alakítanak ki a KTT hallgatói a lakosokkal közösen.

A most körvonalazódó elképzelések majd augusztus 24. és 30. között realizálódnak Magyaregregyen és Martonfán, a két baranyai helyszín egy-egy építőtáborában. Ezt követően a helyiek nem csupán megálmodói, de használói is lesznek a KTT hallgatóival közösen életre hívott közösségi terveknek.

Fotók: Kelemen Gergő

A rovat további cikkei