A Csongrád megyei közgyűjtemények várják az egykori résztvevők emlékekeit, élményeit, relikviáit.

A romániai forradalmat és az annak idején nyújtott magyar segítséget bemutató kiállítás nyílik a szentesi Koszta József Múzeumban december közepén.

Három évtizeddel ezelőtt, 1989 decemberének közepén robbant ki a forradalom Romániában, Temesváron. A romániai fegyveres megmozdulásokra, a politikai és történelmi változásokra, valamint a Dél-Alföldről induló segélyakciókra kíván emlékezni a szentesi Koszta József Múzeum nagyszabású, Temesvár '89 – A magyar segítség című kiállítása.

A december 14-én nyíló, és a következő év június elejéig látogatható
interaktív bemutatóban a szervezők több más momentum mellett Csongrád,
Hódmezővásárhely, Makó, Szeged és Szentes összefogására, a helyi közösségek
forradalom melletti kiállására is fókuszálnak majd. A csaknem ezer
négyzetméternyi beépített felületen így alkalom adódik az alföldi települések
1989-es helytörténetét is bemutatni.

A Koszta József Múzeum szervezésében, a Csongrád megyei közgyűjtemények ezért keresik azokat, akik tárgyi emlékekkel, fotókkal és szóbeli élménybeszámolókkal járulnának hozzá a korabeli események bemutatásához. Az érintettek november 22-ig Csongrádon a Tari László Múzeum, Hódmezővásárhelyen az Emlékpont, Szegeden a Móra Ferenc Múzeum, Makón a József Attila Múzeum és Szentesen a Koszta József Múzeum szakembereinél jelentkezhetnek tárgyi emlékeikkel, illetve történeteikkel, melyeket videokamerával rögzítenek a muzeológusok.

A nyitóképen Kolozsvár főterének egy részlete 1989 decemberében.