fbpx

Az alkalmazott grafika idei legjobbjait díjazták

A kiírásra beérkezett grafikai művek november 23-ig láthatók a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

Az alkalmazott grafikus szakmában tradicionálisan mércének tekintett Arany Rajzszög díjakat 2002 óta adják át.

Idén az Arany Rajzszög életműdíjat Antal Pál érdemelte ki sok évtizedes színvonalas, sikeres pályafutásáért. l976-tól szerepel rendszeresen grafikai- és plakátkiállításokon, alkotása található a Magyar Nemzeti Galéria és az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményében is.

Forrás: MMA

Az utóbbi évek tervezőgrafikai teljesítményéért díjazták Boskovitz Oszkár tervezőgrafikust, tipográfust, betűtervezőt magas szintű szakmai munkájáért. Az egyik legtermékenyebb betűtervezőként a Metropolitan Egyetemen is oktat betűtörténetet és betűtervezést.

A Farkas AnnaBatisz Miklós páros a kulturális díjat vehette át a lipcsei könyvvásár magyar standjának megtervezéséért. Farkas Anna fő profilja a logók, emblémák, katalógusok és kiállítások arculatának grafikai tervezése. Batisz Miklós fontosabb szakmai sikerei között pubok, bowlingpályák, kávézók belsőépítészete, lámpacsalád-tervezés, a Danubius Hotels Group arculattervezése és több kiállítás tervezése is szerepel. A páros 2006-ban több kollégájával közösen hozta létre a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társaságát (MATT).

Marcell Tamás munkája
forrás: marcelltamas.hu

Marcell Tamás szuverén tervezőgrafikai díjban részesült. 2010-ben hozta létre saját műhelyét, a Marcell Stúdiót, alapító tagja a MATT-nak is. Dolgozik céges arculatok kialakításán, katalógusokon, magazinok tervezésén, illusztrációkon, de CD-borítókat is készít. Részt vett több televíziós csatorna arculatának átalakításában.

A zsűri Borbás Mártonnak Az év pályakezdő tervezőgrafikusa díjat, Bakos Katalinnak A magyar tervezőgrafikáért díjat ítélte oda, utóbbit a magyar plakátművészet közel- és régmúltjának kiemelkedő kutatásáért.

Nyitókép: a magyar pavilon a lipcsei könyvvásáron. Fotó: Stefan Hopf/Collegium Hungaricum Berlin

A rovat további cikkei