fbpx

Az amerikai könnyűzene mindenese: Quincy Jones

Quincy Jones kilencvenéves. Hét évtizedet felölelő pályafutása során dolgozott zenekarvezetőként és szólistaként, volt hangszerelő, dalszerző, producer, filmzeneszerző, írt könyveket, forgatott filmeket és televíziós sorozatokat.

Olyan egyéniségekkel dolgozott együtt, mint Miles Davis, Frank Sinatra, Count Basie, Lesley Gore, Michael Jackson, Peggy Lee, Ray Charles, Paul Simon és Aretha Franklin.

Quincy Delight Jones Jr. Chicagóban született, de gyermekkorát már a nyugati parton, Seattle-ben töltötte. Itt egy gospel kórusban énekelt, elkezdett trombitálni, és nem utolsósorban egész életre szóló barátságot kötött az amerikai soulzene óriásával, Ray Charles-szal. A középiskola után elnyerte a bostoni Schillinger House, a később Berklee School of Music néven elhíresült intézmény ösztöndíját.

Húszévesen már Lionel Hampton zenekarának tagja volt, ahol olyan jazzlegendákkal zenélhetett együtt, mint Art Farmer és Clifford Brown, három évvel később Dizzy Gillespie hívta együttesébe, aki idővel a zenekar vezetését is rábízta.

Quincy Jones első, 1956-os albumának megjelenése után Párizsba költözött, hogy a híres zenepedagógus Nadia Boulanger-nál tanulhasson. Franciaországi tartózkodása alatt dolgozott a Barclay kiadónál, ahol egyebek között Jacques Brel, Charles Aznavour, Billy Eckstine és Sarah Vaughan lemezfelvételeinek hangszerelője volt.

1960-ban Párizsban. Fotó: Lipnitzki / Roger-Viollet / AFP

Hazatérése után, 1961-ben a Mercury Records alelnöki állást ajánlott neki, így ő lett az első afroamerikai, aki felsőszintű vezetői pozíciót töltött be nagy amerikai lemezcégnél.

Új területen is kipróbálta magát, filmzenét írt Sidney Lumet A zálogos című filmjéhez. Az idők során mintegy harminc filmhez komponált zenét, köztük olyan világhírű alkotásokhoz, mint a Hidegvérrel, a Forró éjszakában, a Mackenna aranya, A kaktusz virága, Az Anderson-magnószalagok, és ő jegyezte a Gyökerek című tévésorozat kísérőzenéjét is.

A film világában más téren is érdekelt: 1985-ben producere és zeneszerzője volt a Steven Spielberg rendezte Bíborszín című filmnek. Ez az alkotás azzal írta be magát a filmtörténetbe, hogy tizenegy kategóriában jelölték az Oscar-díjra, de egyet sem kapott meg. Jones zenéjét ezzel együtt hat alkalommal jelölték Oscarra, végül 1994-ben a humanitárius Oscar-díjjal (Jean Hersholt Humanitarian Award) vigasztalódhatott; ezzel a kitüntetéssel a filmipar hírnevét öregbítő humanitárius munkát ismerik el.

1971-ben ő volt az első afroamerikai, aki az Oscar-gála zenei rendezője lehetett.

1964-ben Count Basie-vel dolgozott, majd Frank Sinatra albumait hangszerelte, többnek zenei rendezője is volt. 1969-ben jelentette meg karrierje talán legsikeresebb albumát Walking in Space címmel. A hetvenes, nyolcvanas években a soul és a popzene berkeiben mozgott, egyik legsikeresebb vállalkozása Michael Jackson szárnyra bocsátása volt. Ő volt a producere 1979-ben az énekes első átütő sikerű, Off the Wall című lemezének, három évvel később a Thriller című lemezt producerként és hangszerelőként is jegyezte. A számtalan rekordot felállító Thriller ma is minden idők legnagyobb példányszámban eladott albuma, amelyet nyolc Grammy-díjjal honoráltak. Jones és Jackson 1987-ben a Bad című albumon is együtt dolgozott, ennek turnéja az addigi legnagyobb bevételt hozó koncertkörútja lett.

Quincy Jones összesen 28 Grammy-díj birtokosa,

ennél többet csak Beyoncé és Solti György kapott, 79 jelölésével pedig egyedüli rekorder a díj történetében, s természetesen tagja a rock dicsőségcsarnokának. Ő egyengette mások között Paul Simon, Aretha Franklin, a Rufus és Chaka Khan, valamint Céline Dion útját is. Ő volt a jótékonysági célokra készült We Are The World című dal és videoklip felvételének egyik motorja; a produkció ötszázmillió dollárt hozott az afrikai éhezők megsegítésére.

1991-ben a Grammy-díj gáláján. Fotó: Timothy A. Clary / AFP

A jótékonysági ügyeket bőkezűen támogató zenész az amerikai Demokrata Párttal szimpatizál. 1993-ban Bill Clinton beiktatására hatalmas koncertet rendezett, Barack Obama beiktatása előtt pedig azt ígérte, azért lobbizik majd, hogy az új amerikai kormányban legyen a kultúrának külön minisztere – félig viccesen hozzátette, akár ő is elfoglalhatná ezt a bársonyszéket.

Lemezeinek száma a válogatásokkal együtt jóval több száznál; négy platina-, hét pedig aranylemez lett, utolsó albuma a 2010-ben megjelent és a legnagyobb slágereit felvonultató Q Soul Bossa Nostra című albuma.

Készült közreműködésével zongoraoktató szoftver is, amelynek célja, hogy szórakoztató élménnyé tegye a zenetanulást, a programot az elsők között egykori seattle-i iskolájában alkalmazták. A zenész háromszor nősült, hét gyermeke van, az egyik édesanyja Nastassja Kinski színésznő. A szakmai díjak mellett számos egyéb kitüntetés birtokosa: első amerikai születésű zenészként kapta meg a francia becsületrend parancsnoki fokozatát.

Nyitókép: Quincy Jones 2016-ban. Fotó: Chris Delmas / AFP

A rovat további cikkei