A Monochrome Stories. Az Antal–Lusztig-gyűjtemény. Debrecen című nagyszabású kiállítás a Centrul de Interes művészeti galéria negyedik emeleti kiállítóterében látható.

A kiállítás premierként visz el Kolozsvárra munkákat Marina Abramović, Maurer Dóra, Erdélyi Gábor, Feledy Gyula Zoltán, François Fiedler, Jakob Gasteiger, Gál András, Johannes Geccelli, Alex Gern, Johannes Girardoni, Raimund Girke, Marcia Hafif, Simon Hantaï, Herbert Hamak, Jus Juchmans, Zebedee Jones, Hartwig Kompa, Sol LeWitt, Jason Martin, Moholy-Nagy László, Vera Molnar, Paola Neumann, Hermann Nitsch, Frank Piasta, Arnulf Rainer, Dirk Rathke, Judit Reigl, Gerhard Richter, Rene Rietmeyer, Dieter Roth, Yuko Sakurai, Robert Schaberl, Seres László, Swierkiewicz Róbert, Szabó Dezső, Peter Tollens, Dieter Villinger, Herman de Vries, Herbert Zangs és Károlyi Zsigmond művészektől.

Az Antal–Lusztig-gyűjtemény az 1920-as évekig nyúlik vissza.

Ekkor kezdett Lusztig Sámuel derecskei kereskedő képzőművészeti munkákat vásárolni az akkori kortárs művészektől.

A második világháború során elveszett vagy elpusztult minden addig gyűjtött munka, így holokauszt-túlélőként Lusztig Sámuel elkezdte újraépíteni a gyűjteményét, a munkába viszonylag hamar bevonta az unokáját, Antal Pétert is.

Antal Péter eleinte a nagyapja szellemisége alapján folytatta a gyűjtemény gyarapítását, később a saját elképzelése alapján alakította tovább a gyűjteményt. A magyarországi progresszív alkotók munkáit elsősorban közvetlenül a művészek műterméből vásárolta. Ezzel alapozta meg a gyűjtemény 20. századi magyar festészeti vázát. Később, úgy gondolva, hogy a gyűjtemény magyar vonatkozásban kerek és egybefüggő, egyre inkább a nemzetközi, neves művészek által készített munkák felé fordult.

Jelenleg a gyűjtemény több mint 5000 műalkotást számlál.

Ezzel az egyik legnagyobb magyarországi magángyűjteménnyé nőtte ki magát az évek során. A nagyapja iránti elismerés és tisztelet kifejezéseképpen nevezte el Antal Péter a gyűjteményét Antal–Lusztig-gyűjteménynek.

Mint mondja, a választás nála mindig érzelmi alapon ment. „Próbáltam olyan művészek munkáit magam köré gyűjteni a szimpátián túl, akik rendhagyóak. Akik a kor elvárásaitól eltérően, a divatirányzatokkal szemben alkottak” – vallja.

A Monochrome Stories. Az Antal–Lusztig-gyűjtemény. Debrecen című kiállításon elsősorban monokróm munkákat láthatunk „A monokróm festészet nagyon érdekes, mert látszólag csak szín, de valójában sokkal több. Most ez adja a külföldi anyag karakterét” – tette hozzá Antal Péter.

Forrás: szabadsag.ro. Fotók forrása: a galéria Facebook-oldala