fbpx

„Az Élem tökéletes pillanatkép arról, hol tartunk ízlésben, zeneileg” – megjelent a Góbé új nagylemeze

Negyedik nagylemezével indítja az évet a csavaros népi popzenében utazó Góbé. A csapat február 11-én az Akvárium Klubban mutatja be az Élem dalait, ahol a lemezen szereplő vendégek is velük játszanak.

Az Élem az első nagylemez, amelyet a Góbé a megújult felállásban jelentet meg. A 15 éve aktív csapat ugyanis 2020-ban új énekessel és nagybőgőssel kezdett alkotni, Várai Áron és Hegyi Zoltán személyében. Az új tagok új lendületet hoztak a bandába, ennek eredményeként születtek meg az elmúlt másfél évben megjelent dalok, és ezek összessége a most kiadott album is. 

„Az első pillanattól kezdve magával ragadott a srácok lendülete, gondolkodása és profizmusa. Ez az album számomra egy robusztus mérföldkő. Agyasabb zene, és valóban sokszínű, a zenekar repertoárjában újnak számító stílusok keverednek a lemezen. Az új, izgalmas hangszereknek, valamint Hegyi Zoli fantasztikus szólamainak köszönhetően az ember eldobja az agyát! Az alkotás rengeteg ötleteléssel és stand-up jellegű légkörben telt, a zenekartól megszokott módon” – meséli a lemezkészítésről Várai Áron.

„Az első pillanattól éltem az alkotást az új felállással” – teszi hozzá Czupi Áron, a csapat dobosa. „Végig nagyon inspiráló és változatos volt. A lemezeinket nem szoktuk egy nagy koncepció alá rendelni, hacsak a népdalokból merítést nem vesszük annak, de az inkább alapfilozófiánk. Ezen az albumon a betyár témából lett több a szokásosnál. Törjük is a fejünket, hogyan folytassuk, de ez a jövő muzsikája. Az Élem egy újabb tökéletes pillanatkép arról, hol tartunk ízlésben, zeneileg. Az összes apró hangját imádom, úgyhogy nyugodt szívvel ajánlom minden érzelmi helyzetben, bármilyen társaságban és napszakban.” 

Az Élem dalaiban a zenekar a tőlük megszokott és szeretett módon vegyíti a kortárs könnyűzenei elemeket a népzenével, megtartva a tradicionális formát: „Továbbra is a népzene táplálta és inspirálta a számokat, aminek köszönhetően a népdalok szövegei és az új kabát, amit kaptak, remek légkört, életérzést sugároznak. Van itt vidámság, csalfaság, téboly, történelem, néha kendőzetlen őszinteség, de balladai komolyság is” – foglalja össze a lemez témáit és hangulatát Áron. 

A lemezen több vendég is szerepel, ezúttal azonban a közreműködők terén is kikacsintottak a folk világából: „Szerettünk volna vendéget hívni, korábban is szívesen dolgoztunk másokkal, de a szcénánkból eddig nem léptünk ki ilyen esetekben. Busa Pista viszont evidens volt mind a betyár téma miatt, mind azért, mert gyerekkorom óta követem a Zubolyban és az Irie Maffiában. Szokolay Dongó Balázs pedig a Pekulár dalt teszi teljessé, mert ilyen pikulázás nélkül nem élhet az éterben egy pekulárról szóló dalunk” – mondja Áron. Emellett az este vendégei lesznek még a Góbé FolkSide tagjai is, azaz Vizeli Bálint (hegedűs) és Timár András (nagybőgős), akik a zenekar népi felállásának állandó tagjai.

Az Élem lemezbemutatója február 11-én az Akvárium Klubban lesz, ahol különleges fény és látvány teszi majd teljessé az élményt. A Góbé előtt a Zajnal játszik majd.


A rovat további cikkei