Az Altalena Zenei Fesztivált 10. alkalommal rendezik meg a Budapesthez közeli Telkiben július 26. és augusztus 4. között. A visszatérő fellépők között olyan művészek szerepelnek, mint Klukon Edit, Ránki Dezső, Vecsei H. Miklós, Agócs Gergely, valamint Berecz Mihály és Berecz István.

Az Altalena jubileumi fesztivál részeként a pandémiát követően ismét megrendezik a nyári akadémiát is, ahol neves külföldi professzoroktól tanulhatnak a fiatal zenészek. Ahogy azt Balog Alexandra zongoraművész, a programsorozat szervezője, egyik művészeti vezetője a Kultúra.hu-nak elmondta, a nyári akadémián zongoristák, csellisták, hegedűsök, fuvolisták, énekesek vesznek részt, de érkeznek kamarazenekarok is, akik többek között a londoni Royal Academy of Music professzoraitól, valamint Erika Geldsetzertől, a Fauré Quartet első hegedűsétől tanulhatnak. Újdonság, hogy lesz kurzus zeneszerzők és karmesterek számára is, amelyet Noah Max londoni karmester, zeneszerző tart.

A mesterkurzusnak ugyanolyan fontos célja a közösségépítés, mint az egyéni fejlődés. A diákok a napot közös énekléssel kezdik, de jóga és futás, táncház, mindfulness workshop és közös meditáció is várja a résztvevőket.

„Az Altalena missziója, hogy Magyarország fiatal tehetségeit összekösse egymással, és kulturális hálót hozzon létre az országon belül; külföldi fiatal zenészekkel és neves művészekkel, professzorokkal ismertesse meg a fiatalokat, ezzel elősegítve Magyarország kulturális exportja lehetőségeinek bővítését.”

Balog Alexandra szerint ma különösen nehéz a kezdő muzsikusok helyzete. Az Altalena közössége ebben is igyekszik segítséget nyújtani. „Azon szoktam törni a fejem, hogy milyen az a közösség, amely valóban olyan értékeket tud hosszútávon közvetíteni és átadni a fiatalságnak, amely a tudás mellett rengeteg energiát, egészséget és sok kitartást adhat a zenész hivatáshoz. Ezt hivatott kínálni a nyári akadémia és a fesztivál.”

Alexandra célja zenésztársait bevonni a kultúra nemzetközi hálózatába, hogy több lehetőségük nyílhasson külföldön, valamint, hogy Magyarországon is létre tudjanak hozni nagyszerű külföldi zenészekkel közös produkciókat. Meggyőződése, hogy a magyar zenei és kulturális hagyomány őrzéséhez kisebb közösségeken, nemzetek kollaborációján és az egymás iránti nyitottságon keresztül vezethet az út. „Az értékek megőrzése a ma nyelvén: ez a célunk” ‒ fogalmazza meg.

Az Altalena Zenei Fesztivál családi programokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és 17 koncerttel várja az érdeklődőket.

„Több rendhagyó, vagy a klasszikus zenétől eltérő program is lesz, például borkóstoló zenés műsorral, ahol az Altalena fiatal zenészei játszanak. Testvérem, Balog Gabriella és a spanyol David Antigüedad-Mangas fuvola-gitár duója lép fel Istvándy Tamás borásszal a Borháló jóvoltából. Vecsei H. Miklós egy Cseh Tamás által ihletett, népzenés estet ad, amelyen mindkét fiútestvérem fellép: Balog Benjámin és a legkisebb közülünk, Balog Ábris Máté is. Agócs Julianna is énekel, ahogy az augusztus 2-i népzenei esten is, amely szintén különlegesség: Agócs Gergely Arslanbek Sultanbekov nogai dombra-zenészt hozza el Ankarából az Altalena színpadára, aki tőlünk keletre Müpa méretű termeket tölt meg időről időre.”

A nyitóesten, július 26-án Klukon Edit és Ránki Dezső játszik Debussy- és Ravel-darabokat a Telki Kodolányi János Közösségi Házban. Elhangzik többek között Ravel Lúdanyó meséi című műve és Debussy Egy faun délutánja Ravel négykezes átiratában. A házaspár 2018 óta minden évben visszatér a rendezvényre. „Az az odaadás, ahogy ők segítik az Altalenát, páratlan. Elmondhatatlanul hálás vagyok a barátságukért. Nemcsak művészileg, hanem emberileg is a legszebb példát ismerhettem meg bennük” ‒ mondja Balog Alexandra.

A fesztivál egyik idei különlegességeként indul útjára a Mesterek és fiatal művészek sorozat, ahol a nyári akadémia tanárai és az Altalena zenészei játszanak együtt. „Számunkra, akik a pályájuk első szakaszában járnak, nagyon izgalmas. A koncerteken egy inspiráló közös munka gyümölcsét hallhatja majd a közönség.”

Augusztus 2-án családi nap keretében lesz többek között közös éneklés, hangszerbemutató, Ringató, népzenei koncert és táncház, amelyet Berecz István tart. „Nagy szeretettel ajánlom Ránki Fülöp és Devich Gergely Beethoven-szonátaestjét is, valamint a nyári akadémia professzorainak közös koncertjeit: 30-án Varga István csellóművész játszik Székely István zongoraművésszel. 28-án pedig nemzetközi, várhatóan fantasztikus koncertélményben lehet része a hallgatóságnak: Erika Geldsetzer, Wen-Sinn Yang, a Bajor Rádió Zenekarának egykori szólócsellistája és Ian Fountain adnak kamarakoncertet. A műsorukban Brahms op. 101-es c-moll triója is elhangzik.”

A részletes program a fesztivál honlapján és Facebook-oldalán olvasható.