fbpx

Az érzékelések érzése Szántói Lilla munkáin keresztül

A tárlat augusztus 26. és október 11. között ingyenesen látogatható a Capa Központ Project Roomban.

Szántói Lilla fotográfus három, különböző években, eltérő gondolati háttérrel és technikával készített munkája rajzolja ki A látvány érintése című kiállítás egészét. Fényképei és fotókönyvei érzékeny, finom rezdüléseket, észrevételeket mutatnak meg, melyek által nemcsak az érintéssel járó különböző formákat és mozzanatokat figyelhetjük meg, de ráismerhetünk azok fontosságára és szükségességére: az érzékelések érzésére.

Érzékek és érzések. Nyomot hagyó és nyomtalan. Látható és láthatatlan. Szántói Lilla A látvány érintése című kiállításon bemutatott sorozatai taktilis érzékelésen alapuló jelenségeket ragadnak meg különféle fotográfiai technikákkal.

A digitális eszközök, különösképp az érintőképernyős okostelefonok térhódításával párhuzamosan az érzékelésünk, az érintés jelentése és jelentősége is megváltozott az elmúlt években. Az Érintés (Touch) című sorozat a telefonok képernyőjén végzett mozdulatainkat, gesztusainkat vizsgálja. Amikor a mindennapos kommunikáció során kapcsolatba lépünk egymással, a képernyő feloldásától kezdve az üzenetek írásán át számtalan tevékenységet végzünk a telefonunkon keresztül a virtuális térben. Ezek az érintések olyanok, mintha ujjunkkal absztrakt, csak pillanatokra megmaradó, majd eltűnő képeket festenénk. A fényképeken megörökített pillanatnyi jelek konkrét események lenyomatai, arról azonban csak találgathatunk, hogy valójában mi történt.

Szántói Lilla: Érintés

A Szél (Wind) című sorozat és fotókönyv egy utazáson készített képekből áll. Akár a haiku költészetben, a fényképek pillanatképekként, a természet tanulmányozására és megértésére fókuszálnak, ugyanakkor a hosszú, forró nyári úton a szél láthatatlan, lágy érintése hozza el a testnek az enyhülést. A fényképek egy könyv lapjain jelennek meg, mely rizográf nyomtatási technikával, vagyis egy sokszorosító grafikai eljárással készült. Az ihlető kezdettől, a bőrön végigsimító szél láthatatlan érintésétől a festék szétszóródásáig a papíron, az anyag számos kémiai folyamaton, reakción megy keresztül, míg az eredeti látvány absztrahálva megjelenik.

Szántói Lilla: Wind

A legújabb, Kulcsszó: könyv (Keyword: book) című munka ihlető képe a családi archívumból került elő. Eta mama kezében könyvvel, otthonkájában ül a kanapén. Miként a Fortepan online fotógyűjtemény fényképei között is fellelhető, a családi és privátképek többször előkerülő jelenete a könyvet olvasó, lapozó ember. A sorozatból, a gyűjtemény képei közül kulcsszavazott kereséssel választott képek részleteit kiemelve, a könyvek különböző érintési módjait ismerhetjük meg. A képekhez társított kulcsszavak együttesei pedig szinte versekként működnek.

A látvány érintése című kiállítás, melynek kurátora Gellér Judit, augusztus 26. és október 11. között tekinthető meg ingyenesen a Capa Központ Project Roomban. A kiállítást augusztus 25-én 18 órakor Petrányi Luca építész, képzőművész nyitja meg.

A rovat további cikkei