A filmet 2020-ban, a festő halálának 500. évfordulója alkalmából készítették, és Olaszországtól Ausztráliáig több mint 60 országban bemutatják.

Az alkotás A művészet templomai sorozat 2017-es, A festőfejedelem című epizódja után teljesen új megközelítésben vizsgálja Raffaello művészetét: Massimo Ferrari filmje a rendkívüli női portrékon keresztül közelít az urbinói művész életpályájához és művészetéhez.

Az anya, a szerető, a megbízó, az istennő – megannyi fontos nőalak Raffaello képein.

A kiválasztott alkotások – köztük a Madonna-képek, a Galatea diadala,La fornarina,Hölgy fátyollal – alapos elemzése révén új perspektívából tárul fel az abszolút szépség titkát fáradhatatlanul kutató művész munkássága. Az elmélyülést a sorozat védjegyévé vált részletgazdag közeli felvételek és szakértői interjúk, műelemzések segítik. A festőzseni élettörténetét Giordano Poloni díjnyertes illusztrátor képzeletgazdag animációi teszik még szemléletesebbé, amelynek álomszerű, a mítosz, a legenda és a valóság határán mozgó képi világában megelevenednek Raffaello életének legfontosabb pillanatai.

Werkfotó
Forrás: Pannonia Entertainment

A Raffaello – Az ifjú zseni díszbemutatója augusztus 25-én 18:30-kor lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a vetítés előtt Bodor Kata művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum kurátora mond bevezetőt. Az Uránia mellett országszerte számos további artmoziban is bemutatják a filmet.

Nyitókép: Galatea diadala (részlet)