A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) képzőművészeti tagozatának díjazott művészei mutatják be alkotásaikat a Pesti Vigadóban szeptember 9-én nyíló kiállításon.

A kamaratárlat idén a 2020–2021-es évadban az MMA ösztöndíjában részesített Márkus Péter, Sánta Csaba, Szotyory László és Szepessy Béla képzőművészek, a köztestület életútdíjával kitüntetett Mezei Erzsébet képzőművész és Novotny Tihamér művészeti író, továbbá Kolozsi Tibor és Muzsnay Ákos szobrászművészek munkáit mutatja be. A tárlat kurátora Képiró Ágnes művészettörténész.

Az MMA kiemelt feladatának tekinti a magyar alkotóművészek megbecsülését, támogatását és ösztönzését, így minden tagozat évente két díjat adományoz saját művészeti ága kiemelkedő képviselőjének, négy ösztöndíjat a középgeneráció és két életútdíjat az idősebb generáció legjelesebb alkotóművészeinek.

A tagozat életében minden évben az egyik legfontosabb esemény az előző évi díjazottak kiállítása. A bemutatott műalkotások időtlen üzeneteket fogalmaznak meg. Ilyenek Muzsnay Ákos meditatív és morális indíttatású életművének kiállított darabjai, Márkus Péter tamil kalligráfiából inspirálódott plasztikái vagy Sántha Csaba archaikus, termékenységkultuszt megidéző bronzszobrai. Kolozsi Tibor groteszkhez is közel álló arc- és kéztöredékeiből állít ki, Szotyory László baljós tájképeinek főszereplői a repülőgépek.     

Szepessy Béla tizenkét felvidéki és erdélyi várost vett alapul textilre nyomott linómetszeteihez, míg Mezei Erzsébet hidegtűnyomatai elvontabb tartalmakat közvetítenek. A tárlatot a Novotny Tihamér művészeti író gazdag életművét bemutató tablósorozat egészíti ki. A kiállítás november 13-ig lesz látható.

Fotó forrása: MMA