A hit és a bizalom fontos alapkövei a vallási közösségeknek, de közös jellemzőjük a titokzatosság is. A titkosrendőrség működése a titoktartás különböző gyakorlatain alapult, leplezett tevékenységének pedig része volt, hogy a megfigyelni és behálózni kívánt közösségek bizalmát elnyerje. A valláskutatóknak szintén bizalmi kapcsolatot kell kiépíteniük az általuk vizsgált közösségekkel, és különböző titkosítási technikákat alkalmaznak adatközlőik személyazonosságának védelmében.

A kiállításon a titkosrendőrség, a vallási csoportok és az őket tanulmányozni kívánó kutatók közötti összetett viszonyrendszert jelenítik meg. A bemutatott képeken, történetekben és vallomásokban a hit, a bizalom (akár adott, akár elveszett) és a titok egymásba fonódik.

A kiállítás négy ország (Magyarország, Románia, Ukrajna és a Moldovai Köztársaság) titkosrendőrségi levéltárainak anyagai alapján a totalitárius uralom alatt élő vallási csoportok kreatív gyakorlatait vizsgálja.

A kiállított képekről, dokumentumokról, esetekről bővebben is lehet tájékozódni a Hidden Galleries Digital Archive oldalán.