Bach_mindenkinek__2_2018
Kovács Zalán László fesztiváligazgató, tubaművész

Mikor kezdett el zenélni, és miért választotta pont a tubát?
Nem születtem zenészcsaládba, de református lelkipásztor szüleimnek a zene nagyon fontos volt. A zeneóvodai képzés után a siklósi zeneiskolában hegedülni tanultam. Magyarbólyon laktunk, utána Békés városába költöztünk, onnan Budapestre, és folyamatosan tanultam zongorázni, ütőhangszereken játszani, citerázni, furulyázni, trombitálni, más rézfúvós hangszereken zenélni. 1997-ben nem volt tubás a zenekarban, a tuba viszont ott állt a sarokban, és én mondtam, hogy engem érdekelne ez a nagy hangszer. Szerelem volt első látásra.

A budapesti, majd a müncheni Zeneakadémián folytatott tanulmányokat követően szólóban és kamarazenészként versenyezett, koncertezett, zenekarokban játszott. 2013-ben bekerült a Zeneakadémia doktori iskolájába. Ekkor kezdte érdekelni a fesztiválszervezés, az, hogy tegyen valamit a társadalomért. A zenekari zenélést abbahagyta, maradt a szólózás, a kamarazenélés, emellett nagy programok szervezésébe kezdett.

Bach_mindenkinek_2018

Hogyan találtak egymásra Bachhal?
2014-ben kaptam egy felhívást, amelyet Amerikában adtak fel, hogy a Bach in the Subways nemzetközi programhoz lehet csatlakozni, ami annyit jelent, hogy Bach zenéjét kiviszik a falakon kívülre, és utcákon, tereken, aluljárókban, egyéb helyszíneken játszanak. 2015-ben csatlakoztunk a Bach mindenkinek néven futó programmal. Budapesten a Fővám téri vásárcsarnokban, az Astoria téri aluljáróban, a Deák Ferenc és a Szent István téren adtunk összesen negyven koncertet. 2017-re átalakítottuk és kibővítettük az amerikai elképzelést, ekkor vált fesztivállá. A növekedéssel szabadtérről beltérre helyeződött a programok súlypontja. Továbbra is Bach zenéjére épül az egész sorozat, minden esemény ingyenes, és a fellépők önkéntesként vesznek részt a fesztiválon.

Bach_mindenkinek_1

Ettől egyedi a Bach mindenkinek fesztivál?
Példátlan, hogy egy kezdeményezésből, aminek az önkéntes szerepvállalás az alapja, ekkora fesztivál legyen. A Müpától a debreceni Református Nagytemplomig, az Operaháztól a Nemzeti Filharmonikusokig, Vásáry Tamástól Miklósa Erikán át Harcsa Veronikáig a művészek és a helyszínek a magyar zenei élet státu­s­szimbólumai. Ennek a nemes ügynek a diadala jelenleg ott tart, hogy 2019-ben 71 település 250 helyszínén 400 programunk lesz több mint 3000 fellépő közreműködésével, egy nagyon színes fesztivál keretében.

Bach_mindenkinek_2018_3

Miben áll a színesség?
Vannak korhű zenekari és szólista fellépők, akik archaikus hangszereken, a barokk stílus részleteit kutatva szólaltatják meg Bach zenéjét. Vannak, akik a mai nagyzenekari általános irányzatok szerint zenélnek. De vannak dzsesszes, illetve népzenei megszólaltatások, társművészetekkel, irodalommal, színművészettel vagy sporttal kiegészített műsor. Érdekesség, hogy sakkal összekötve is van programunk, de karatebemutató is van a d-moll toccata és fúgára.

Nem szokványos helyszíneken is felcsendül majd Bach zenéje, és minden korosztályt igyekeznek megszólítani.
Vállaltuk azt is, hogy olyan helyszínekre eljussunk, amelyeken nem megszokott, hogy klasszikus zenei tevékenység folyik. A Magyar Kórházszövetséggel együttműködve kórházakba is eljutunk, de a pasztorációs folyamat révén börtönökbe is bevisszük Bach zenéjét. A rendhagyó énekóráktól kezdve az okoskészülékekre kifejlesztett játékokon át szólítjuk meg a fiatalokat. Van országos átfogó játékunk a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve, és vannak családi és egyéb korosztályos programok.

Bach_mindenkinek_piacon

Idén a hivatalos megnyitó március 18-án, a Teve utcai Rendőrpalotában lesz, ahol a Magyar Állami Operaház Bach Kávé kantátáját adja elő, fellép Szirtes Edina Mókus, illetve Kovács Zalán László. Március 23-án a gödöllői királyi kastélyban a Tatai Helyőrségi Zenekar szimfonikus zenekari koncerteket fog játszani Bábel Klára hárfaművész, Demeniv Mihály harmonikaművész és Harcsa Veronika énekművész közreműködésével, Medveczky Ádám Kossuth- és Prima Primissima díjas karmester irányításával. Debrecenben a templomiak mellett lesznek éttermi és kávéházi koncertek is.

Győrben az orgonának lesz nagyon nagy szerepe, a templomi koncertek mellett a főtérre kitett hangszeren egy napig minden órában tíz percig Bachot fognak játszani. Pitti Katalin Liszt-díjas énekművész erdélyi és kárpátaljai koncertkörutat vállalt a fesztivál ideje alatt, de utazó nagykövet Bábel Klára hárfaművész és Rohmann Ditta csellóművész is. Nagyváradon templomokban, egyetemi helyszíneken, illetve szociális ellátóintézményben is lesznek koncertek. A legdélebbi település Hertelendyfalva, ahol a református imaházban lépnek fel kiváló művészek, de Beregszászon, Kolozsváron és Kassán is lesznek olyan alkalmak, amelyek méltón képviselik a rendezvény színvonalát.

Bach_mindenkinek_2

A fesztiválnak van egy missziós célkitűzése is. Mi ez?

A Bethesda Gyermekkórház számára az országhatárainkon belüli programokon lehetőséget biztosítunk adomány gyűjtésére egy új lélegeztetőgép vásárlásához. A helyszíni adományokon túl a Bethesda Gyermekkórház Alapítványnak erre a célra elkülönített bankszámlaszámára bárki utalhatja is az erre szánt összeget. Az átutaláshoz szükséges adatok a honlapunkon és a műsorfüzetünkben is megtalálhatók.

Részletes program és fotók forrása: bachmindenkinek.hu

A teljes interjú a Magyar Nemzetben olvasható.