A Bagossy-daloktól sosem volt idegen a népi hangszerelés, azonban most egy tőlük szokatlan színpadi produkcióval rukkolnak elő a Hajógyár Sessions legújabb részében.

Bagossy Brothers Company - Hajógyár Sessions. Fotó: Hegyi Júlia Lili / Kultúra.hu
Fotó: Hegyi Júlia Lili / Kultúra.hu

A Bagossy Brothers Company Molnár Szabolccsal (hegedű) és a Cika Zenekarral (Csibi András brácsa, Korpos Szabolcs nagybőgő, Oláh Dániel cimbalom) kiegészülve ízelítőt adott az Erkel Színházban bemutatandó, Csillag az égen című táncjátékkal gazdagított koncertjéből a Hajógyár Sessions legújabb részében.

Szokatlan utakon a zenekar

A Bagossy-daloktól sosem volt idegen a népi hangszerelés, Bagossy Norbert énekes-gitáros elárulta: az elmúlt időszakban egyre jobban belopta magát a népzene a szívükbe.

A népi történetekben nagyon sok tanulságot és értéket lehet felfedezni, amit az ember abszolút aktualizálni tud

– mesélte a zenész, majd hozzáfűzte: a dallamok és a szövegvilág az, ami igazán magával ragadta az együttest.

Hamarosan megszületnek az első tánclépések. A produkció koreográfusa Berecz István táncos, a Fonó népzenei igazgatója már előadta elképzeléseit a zenészeknek. A muzsika és a tánc mellett a történet – amely egy párról szól, akiket az élet elválaszt, aztán újra összehoz egymással – szolgál az előadás gerincéül.

– E történet mentén választottuk ki a dalokat, aszerint, hogy melyik dal melyik képet hogyan tudja a legjobban leírni – magyarázta Bagossy Norbert.

A Csillag az égen rendezője Vecsei H. Miklós, vele a zenekar már részt vett közös produkcióban.

A kémia most is működik köztük, Norbert úgy látja: nagyon jó meglátásai vannak a színész-rendezőnek, pontosan érzi, mit szeretnének az alkotók, akik közel egy esztendeje dolgoznak rendhagyó produkciójukon.

– Beszéltünk már róla, hogy rögzítsük valamilyen formában az anyagot, de ez egyelőre a jövő zenéje, ahogy az is, turnéztatjuk-e majd – fogalmazott a Bagossy Brothers Company frontembere.

Készülnek új Bagossy-dalok

A zenekar kétévente szokott lemezzel jelentkezni, vajon a táncjáték mellett futja-e erejükből új korongra?

– Mivel tavaly megjelent egy stúdiólemezünk, valamint egy karácsonyi albumunk,

idén pedig a népi projekttel foglalkozunk javarészt, ezért újabb lemez gondolata egyelőre nincs előtérben

– így az énekes-gitáros, megjegyezve: ellenben új dalokkal mindenképp készülnek, sőt hamarosan meg is jelenik egy.

– Jelenleg a népzene van a legnagyobb hatással ránk, viszont mindig nyitottak vagyunk az új impulzusokra, és beengedjük a körülöttünk levő világot, ebből merítünk – mondta Bagossy Norbert.