A magyar széppróza napját a Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünneplik meg minden év február 18-án, Jókai Mór születésnapján. Az idei eseményen egyebek mellett bemutatják Az év novellái 2024 című antológiát.

Jókai Mór mellszobra Balatonfüred.jpg
Jókai Mór mellszobra Balatonfüreden a Jókai Mór Emlékház kertjében. Gyenes Tamás alkotása. Fotó: Bertha János / Köztérkép

„Először fordul elő, hogy nem a fővárosban rendezzük meg ezt a gálát” – mondta Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke, aki hozzátette: ez egy viszonylag fiatal ünnep, szeretnék, ha ismertségében idővel felérne a költészet napjához. Ezért döntöttek úgy, hogy kimozdulnak Budapestről.

„Jókai erősen kötődött Balatonfüredhez, nincs még egy ilyen város az országban, amelyhez ennyire ragaszkodott volna, ezért adta magát a helyszín" – mondta Erős Kinga a balatonfured.hu-nak.

A gálán fellép a Kaláka együttes, és bemutatják Az év novellái 2024 című antológiát, amely az elmúlt évben a hazai folyóiratokban megjelent novellák legjavát tartalmazza. Lesz novellaíró verseny is, a rendezvény ideje alatt elkészülő műveket szakmai zsűri értékeli, majd színészek tolmácsolásában a közönség is megismerheti az írásokat. A meghívott alkotók Gáspár Ferenc, Lőrincz P. Gabriella és Kollár Árpád lesznek.

A Magyar Írószövetség a helyi Quasimodo Közalapítvány közreműködésével szervezi a programot, amelyre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a quasimodokoltoverseny@gmail.com címen lehet február 16-ig.