A kultúra támasz és tájékozódási pont, a ma folyó kultúrharc tétje pedig a kultúra megmaradása – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap Balatonfüreden.

rős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke köszöntőt mond a magyar széppróza napja alkalmából rendezett ünnepségen Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel dísztermében 2024. február 18-án. MTI/Katona Tibor
Fotó: MTI / Katona Tibor

Vitályos Eszter a magyar széppróza napja alkalmából az Anna Grand Hotelben tartott ünnepségen arról beszélt, hogy idén először ad otthont Balatonfüred a programnak, amelyet Jókai Mór születésének 199. évfordulója alkalmából rendeztek. Azt mondta, a széppróza fellendülése a 18. század második felében a polgári felemelkedéssel párhuzamosan történt. Jókai írói életműve a magyar irodalom megkerülhetetlen teljesítménye, hozzájárult identitásunk megőrzéséhez – mutatott rá. Úgy folytatta: a szépprózának közösségteremtő ereje van, a művekben rejlő értéket meg kell őrizni és át is kell adni, ez közös felelősség.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere elmondta, hogy Balatonfüreden immár több évtizede szervezik meg évről évre a Jókai-napokat, és a széppróza napjához is gazdag irodalmi programokkal csatlakoznak. A városban alkotó íróknak, költőknek köszönhetően Balatonfüred legnagyobb kulturális öröksége az irodalom lett – tette hozzá. Megtiszteltetésnek nevezte, hogy idén először nem Budapesten, hanem a Balaton-parti városban rendezték a programot.

Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke ismertette, hogy már most készülnek Jókai születésének 200. évfordulójára, amely jövőre lesz esedékes. Jókait példaképnek nevezte, akire méltán felnézhetünk.

Az est hagyományainak megfelelően novellaíró versenyt is rendeztek. Először kisorsolták a novellák alapjául szolgáló témát, amely ez alkalommal Jókai Mór A kétszarvú ember regényének címe lett. A verseny résztvevői – Lőrincz P. Gabriella József Attila-díjas költő, író, Gáspár Ferenc József Attila-díjas író, Kollár Árpád József Attila-díjas költő, író – egy különteremben írták novelláikat. Közben Toldi Éva és Bíró Gergely szerkesztők Völgyi Tóth Zsuzsa kérdéseire válaszolva bemutatták a magyar széppróza napjára megjelent Az év novellái 2024 antológiát, amelyben negyvenkét szerző írásai szerepelnek. Közülük a legfiatalabb Masri Mona Aicha (30 éves) – akinek Nem gondolok az ég madaraira című novelláját Tallián Mariann színművész előadásában hallhatta a közönség –, míg a legidősebb szerző, az idén januárban 88 évesen elhunyt Ferdinandy György. A bemutatót követően a Kaláka együttes koncertjét élvezhette a közönség.

 

Amíg a zsűri tanácskozott, a versenyműveket – név nélkül – Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek olvasták fel. A zsűri tagjai Bíró Gergely, a Magyar Napló folyóirat főszerkesztő-helyettese, Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke, Kontra Ferenc Prima Primissima és József Attila-díjas író, Nagy Koppány Zsolt József Attila-díjas író, a 2018-es verseny győztese és Rózsássy Barbara József Attila-díjas költő voltak. A győztes Kollár Árpád író lett Sodrás című írásával.

 

A magyar széppróza napját a Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünneplik minden év február 18-án, Jókai Mór születésnapján.