BALATORIUM ökológiai és kulturális hétvége 2022. augusztus 26–28. között Tihanyban és Örvényesen

Mi a BALATORIUM?

Röviden: kutatók és alkotók összefogása a Balatonért.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa (VEB2023 EKF) BALATORIUM programja közösségi események sorozata, amelyben művészek és kutatók közösen, az ökológiai művészet eszközeivel indítanak párbeszédet a Balaton – Közép-Európa legnagyobb tava – legfontosabb környezeti kihívásairól. A VEB2023 EKF által támogatott programsorozat célja, hogy kulturális programokon keresztül láthatóvá tegye a tó összetett ökoszisztémáját, és hogy hozzájáruljon a Balaton jövőjét érintő létfontosságú kérdésekben folytatott társadalmi párbeszédhez. 

A PAD Alapítvány koordinálta program koncepciójának kialakításában számos szakértő, kutató és kutatóintézet vett részt, többek között a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága és a Pannon Egyetem Limnológia Kutatócsoportja.

Mi az ökológia? Mi köze van a Balatonhoz?

Az ökológia (magyarul: környezettan) az élettereket, az élőlények és a környezet kapcsolatait vizsgáló tudományág. Ebből a nézőpontból a Balaton nemcsak egy tó, hanem összetett élőhely, melynek folyamatait az ember is nagymértékben befolyásolja. A Balaton és a körülölelő mintegy tízszer nagyobb vízgyűjtő terület összességében egy ember által aktívan alakított és befolyásolt táj. Nem mindegy, milyen szerepet vállalunk ebben az összetett rendszerben: az ökoszisztéma érzékeny egyensúlyának felborulása a mi életünket is befolyásolja. A Balaton jólléte és élhetősége közös érdekünk, fenntartásáért nekünk kell cselekednünk.

De mit tehetek én?

A kutatók mellett mindannyian sokat tehetünk a tó és a térség környezeti állapotának megőrzéséért, alakításáért, többek között saját igényeik újragondolásával, a természeti környezet igényeinek előtérbe helyezésével vagy a hiteles forrásból való informálódással. A BALATORIUM ökológiai és kulturális hétvége programjai szeretnék a mindennapokba is elhozni a Balaton ökológiai szemléletét, az alkalmazkodó, tudatos tó- és tájhasználatot.

Élményalapú ismeretszerzés

A BALATORIUM ökológiai és kulturális hétvége programjai sokszínűen és közérthetően mutatják be a Balaton környékének ökológiai kihívásait. Szó lesz a tavat is érintő éghajlatváltozás kapcsán a vízminőségről, a nádasokról, a tó mikroszkopikus élőlényeiről (például az algákról) és ezek kapcsolatáról, az ökológiai gazdálkodás hatásairól a Balaton vízgyűjtő területein, a talaj élőlényeinek fontosságáról, a Balaton-felvidéki fás legelőkről és még sok minden másról is! A program során a kutatók művészekkel együttműködve, élményszerűen dolgozzák fel a tó kapcsán felmerülő kérdéseket, kihívásokat. Az eseményre készülő emberi hajtású vízijárműveken ülve tudhatsz meg többet a Balaton vízminőségéről vagy belekóstolhatsz a szabadonbalaton által megalkotott ALGABÁR finomságaiba. Itt nézheted meg elsőként a MOME Építészeti Intézet diákjai által készített formabontó installációt, ami egy modern közösségi tér, kiállítótér és oktatási helyszín is egyben.

Fotó: szabadonbalaton/Neogrády-Kiss Barnabás

Mi lehet az a legelőlenyomatolás? A SLOWWALK lassú tájbejárásainak egyikén a növények és a legeltetett állatok világába pillantunk be. A lassú tájbejárás során a sietős mindennapjainkból kiszakadva időt szentelünk a táj és a benne lakó élőlények megfigyelésére. A SLOWWALK júniusi eseményéről itt találsz fotókat.

Fotó: szabadonbalaton/Zellei Boglárka

A BALATORIUM programban részt vevő fő partnereink: PAD Alapítvány, szabadonbalaton, MOME, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Pannon Egyetem, Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület.

Minden, Balatont szerető helyi lakost és nyaralót vár a BALATORIUM ökológiai és kulturális hétvége 2022. augusztus 26-án a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben és augusztus 27–28-án az Örvényesi Szabadstrandon.

A BALATORIUM ökológiai és kulturális hétvége a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa jóvoltából, a BALATORIUM projekt részeként, a PAD Alapítvány koordinációjával jött létre.

A BALATORIUM ökológiai és kulturális hétvége részletes programja itt található.

Nyitókép: szabadonbalaton

# támogatott tartalom