balazs_janos_mucsarnok1.jpg
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Balázs János egyedülálló személyiség volt a magyar művészetben, hiszen a mindössze két osztályt végzett szegényember fantasztikus fantáziával volt megáldva. Gyermekkorától rajzolt, később azonban egy családi konfliktus miatt ezzel felhagyott, és a költészet, valamint a zene felé fordult. Az 1960-as évek végén fedezték fel ifjú képzőművészek, akik festéket, vásznat és könyveket vittek neki.

 

Balázs János ettől kezdve Homérosztól a magyar klasszikusokon át Shakespeare-ig, Balzacig és Nietzschéig szinte mindent elolvasott, amihez hozzájutott, miközben megszállottként alkotott, így élete utolsó nyolc évében hozta létre mintegy háromszáz munkát számláló festői életművét.


balazs_janos_mucsarnok2.jpg
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Különcként, akárcsak Csontváryt, őt is nehéz beilleszteni a magyar művészettörténetbe. A magángyűjtők rendkívül kedvelik konstruktivista tájképeit, szürreális hangulatú, néha az absztraktba hajló figurális kompozícióit. A tárlat mintegy hatvan képet számláló anyaga is egy magángyűjtő, Horn Péter kollekciójából származik.

A Mayer Marianna és Markovits Éva által rendezett tárlat szombattól február 10-ig lesz látható a Műcsarnok Kamaratermében.