fbpx

Balogh Máté különdíjas lett a Central European String Quartet II. Nemzetközi Zeneszerzőversenyén

22 ország 53 pályaműve közül választotta ki a zsűri a nyerteseket. Balogh Máté különdíjat kapott Recitativo prosecco című művéért.

A CESQ Nemzetközi Zeneszerzőversenye 2018-ban azzal a céllal jött létre, hogy reflektorfénybe állítsa a mai zenét és az élő zeneszerzőket, és ilyen módon támogassa a vonósnégyes repertoárjának szélesítését.

Az első verseny nagy sikere után idén januárban is meghirdetette a kvartett nemzetközi zeneszerzőversenyét. 53 pályamű érkezett 22 különböző országból (Argentína, Ausztrália, Ausztria, Brazília, Dél-Korea, Finnország, Franciaország, Görögország, India, Izrael, Japán, Kanada, Kína, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Taiwan, UK, USA).

Az elbírálás anonim volt.  A zsűriben részt vettek a CESQ tagjai (Miranda Liu, Soós Máté – hegedű; Máté Győző – brácsa; Szabó Judit – cselló) és a döntőben Tihanyi László Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző.

A pénzdíjak mellett az 1. helyezett pályamű legalább három alkalommal hangzik majd el klasszikus művek mellett a CESQ előadásában 2020-ban vagy 2021-ben.

Az első díjat Andrea Vanzo (Olaszország) kapta Wires, a másodikat Federico Riva (Olaszország) Intersections című művével, a harmadik helyezett Guilherme Araujo de Almeida (Brazília) lett, a zenemű címe Prece ao Brasil I – Três Haikais; II – Beleza na Tristeza.

Balogh Máté a Support Excellence Díjat kapta a Suppport Excellence Association felajánlásával Recitativo prosecco című művéért.

A Central European String Quartet ősszel többek között a Zeneakadémián is hallható lesz, november 27-re egy Dvorak-esttel készülnek.

Nyitókép: Central European String Quartet

A rovat további cikkei