Banksy-7

A brit utcaművész, politikai aktivista és festő, aki a Times magazin szerint a világ tíz legbefolyásosabb emberei közé tartozik, görbe tükröt állít elénk, reflexióra és cselekvésre késztet.

banksy

A The Art of Banksy vándorkiállítás Isztambulból indult 2016-ban, azóta bejárta Párizst, Londont, Rómát, Berlint, Tel Avivot, Torontót, Montreált, Milánót. Képeket, fotókat és 3D tárgyakat tartalmaz, többek közt a Lány léggömbbel (Girl with Balloon), a Police Kids, a Bomb Hugger című alkotásokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. A tárlatot Banksy életéről és életművéről szóló videók egészítik ki.
banksy_Kolozsvar

Az angol graffitiművész 50 alkotását bemutató vándortárlat (Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronikaonline.ro/kultura/az-utcamuveszet-legismertebb-kepviseloje-banksy-allit-ki-kolozsvaron)

Banksy identitását a mai napig homály fedi, csupán annyit lehet tudni róla, hogy az Egyesült Királyságban, Bristol városában született. Az utóbbi években tevékenységét összehozták a Massive Attack zenekar egyik tagjával, ugyanis rendre ott jelennek meg újabb graffitik, ahol a banda koncertet ad. A Massive Attack se nem igazolta, se nem cáfolta a feltételezést.

b_lany-leggombbel
Lány léggömbbel

Az alkotó neve tavaly azzal került a címlapokra, hogy a Lány léggömbbel című munkája félig bedarálta magát a keretbe rejtett iratmegsemmisítővel azután, hogy 1,042 millió fontos (381 millió forint) áron elkelt. A bristoli utcaművész közölte: az alkotásnak teljesen meg kellett volna semmisülnie, akciójával pedig a műkereskedelem eltorzulását kívánta bírálni.

A tárlat augusztus 1-től november 3-ig látogatható.

Szabadsag.ro/Kultúra.hu