barcsay_anatomia_oktatas_kozben_600x530.png
Barcsay Jenő anatómiát oktatFotó: ujmuveszet.hu

 

A kétszeres Kossuth-díjas festőművész a konstruktivizmus egyik fontos alakja volt, munkáira a szigorú szerkezeti elemek és az élénk színek jellemzőek. A nonfiguratív formák és a figurális ábrázolások terén egyaránt otthonosan mozgott. A festészet mellett grafikái és mozaikjai is igen jelentősek. Azonban nemcsak világhírű művész volt, a művészeti oktatás terén is maradandót alkotott, amelyet a tizenhét nyelvre lefordított Művészeti anatómia könyve is bizonyít.

 

A művész végrendeletében fogalmazta meg egy díj és egy tanulmányi jutalom létrehozását. A díjat egy pályakezdő, már végzett képzőművésznek ítélik oda, míg a jutalmat a Képzőművészeti Egyetem azon hallgatóinak, akik kiemelkedően teljesítettek az anatómia-térábrázolás órákon.

Az elismerést 1989-ben, Barcsay halála után a festő testvére, Barcsay Erzsébet alapította meg, és sokáig a Képzőművészeti Egyetem égisze alatt működött. 2006-ban Barcsay jogutódai létrehozták a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítványt, azóta a 35 év alatti, magyar ajkú és felsőfokú tanulmányaikat már befejezett pályakezdő festőművészeknek oda kell benyújtaniuk pályázatukat. Az elbírálás során egyedüli szempont a fiatal tehetsége és festészet iránti alázata.

A díjat minden évben Barcsay születésnapja (január 14.) környékén adják át. Az idei esemény január 4-én lesz a MANK Galériában. A díjátadót követően kamarakiállítás nyílik a 2017?2018. évi Barcsay-díjas alkotók: Hajgató Terézia, Jánosi Kata, Tóth Annamária Rita, Kósa Gergely, Kristófy Dániel és Máthé László munkáiból.

A tárlat 2019. január 20-ig tekinthető meg a szentendrei MANK Galériában.

További információk itt.