A Bárka fesztiváltól lesz hangos a Feneketlen-tó és az Új Budai Parkszínpad környéke június 2-án. A nyár első hétvégéjén 13 nemzetiség kultúrájával, zenéjével, ízeivel és ingyenes Parno Graszt-koncerttel várja az érdeklődőket az egész napos, ingyenes rendezvény.

bárka2024_mood_ágoston béla zenekara.jpg
Ágoston Béla zenekara a tavalyi fesztiválon

A nemzetiségek ünnepének nagy hagyománya van a XI. kerületben, ugyanis Újbuda a város egyetlen szeglete, ahol 13 nemzetiség él és aktív. Ők a bolgárok, cigányok, görögök, horvátok, örmények, lengyelek, németek, románok, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének és ukránok. Belőlük inspirálódva született meg a fesztivál neve, a Bárka, amellyel átmenthető az, ami igazán fontos. 

A fesztiválon különböző kultúrák találkoznak és mutatkoznak be zenével, táncokkal, ételkóstolókkal és kézműves foglalkozásokkal. A nemzetiségek képviselői egész nap gondoskodnak róla, hogy együtt merülhessünk el szokásaik és hagyományaik gazdagságában, a közösségi programokban és mindennek vibráló sokszínűségében.
 

Programkóstoló:

David Yengibarian harmonikás koncertje

15.30–16.10 / Feneketlen színpad / örmény

David Yengibarian (Örményország, Jereván, 1976) harmonikaművész, jazz-zenész, zeneszerző. 1995-ben települt Magyarországra, és az egyik legkeresettebb jazz- és világzenei előadóvá és zeneszerzővé vált. Népzenei ihletésű egyedi zenei világának fő inspirációs forrása az örmény zenei hagyomány, az európai és amerikai jazz és improvizatív zene, az argentin tangó, valamint az azt megújító Astor Piazzolla zenéje.

Beszélgetés a kisebbségi lét, a kultúrák keveredésének, egymás mellett élésének kérdéseiről 

15.00–15.45 / Gesztenyefa / szlovák

Milyen befolyással bír a kisebbségi környezet az egyénre? Miféle érzelmi meghatározottságot, választásokat, normákat feltételez a kisebbségi lét? Mitől függ, hogy a kisebbségi csoport a kulturális különállás vagy a kulturális sokszínűség letéteményese lesz-e? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a tótkomlósi szlovák kisebbségi közegből származó neves magyar író, Závada Pál és Újbuda szlovák önkormányzatának képviselője, Galda Levente. Moderátor: Garajszki Margit dramaturg.

Zornica táncegyüttes – hagyományőrző bolgár asszonyok a színpadon 

19.00–19.15 / Feneketlen színpad / bolgár

A Zornica (Esthajnalcsillag) Bolgár Hagyományőrző Együttes 2000 tavaszán alakult Magyarországon házasodott bolgár asszonyok kezdeményezésére, azzal a céllal, hogy a bolgár népi táncokat, dalokat, néphagyományokat és népszokásokat életben tartsa, tovább örökítse, terjessze a Magyarországon élő bolgár nemzetiség körében. 

A Rézeleje Fanfárosok koncertje – ropogós rezes hangzás 

19.15–20.00 / Feneketlen színpad / csángó–magyar és román

A zenekar tagjai Rézeleje Fanfárosokként 2020 óta játszanak együtt, elsősorban moldvai és balkáni tánczenét, a népi dallamokat modern hangszereken megszólaltatva, egy rezesbanda ropogós hangzásával. Olyan rendezvényeken táncoltatták már meg a közönséget, mint a Fishing on Orfű, az Ozora Festival, a Dombos Fest, a Bondoró Fesztivál, a Csíkszeredai Városnapok, a Héttorony Fesztivál, de visszatérő vendégek a Kobuciban, a Guzsalyas csángó táncházban és a Fonóban is. 

A Parno Graszt koncertje

20.00–21.30 / Parkszínpad / cigány

A Parno Graszt az egyik legeredetibb, autentikus cigányzenét játszó zenekar, akik egyedi színpadi megjelenésükkel, hagyományos hangszereikkel, utánozhatatlan táncos előadásmódjukkal és bődületes energiájukkal mindenkit levesznek a lábáról. Bejárták már szinte az egész világot, koncerteztek Európa-szerte, Ázsia több országában, az USA-ban és Mexikóban is. A több mint 30 éve működő, hét- (alkalomadtán kilenc) fős családi zenekar folyamatosan új stílusú dalokkal készül, hogy mindenki számára elérhetővé váljon az igazi Parno Graszt-életérzés: az önfeledt örömzene és tánc.

Az esemény részletes programja itt érhető el.