A Nagy Feró által vezetett Beatrice első korszakából (1978–1981) tavaly az 1980-as kisstadionbeli koncertfelvétel jelent meg, ezt most három korong követte: két koncertválogatás 1980–1981-ből nagylemezen, 1979-es rádiófelvételek pedig kislemezen. „Egy rajongótól került elő nemrég néhány orsós magnószalag, teljes Beatrice-koncertek keverőpultos, jó minőségű felvételeivel. Nagy Feró harminc évvel ezelőtt ezt elajándékozta valakinek, aki később továbbadta egy másik személynek” – mondta Kovács László, a Moiras Records vezetője.

A piros borítójú Hogyan nyertünk a KISZ KB dalpályázatán és…, illetve a sötét tasakba került Egyéb nyalánkságok című lemez a Beatrice nagy felállásának utolsó időszakából válogat.

Sok új számot írtak, ugyanakkor más lett a hangvételük, mint korábban: egyszerre volt ironikus és önironikus, groteszk, enyhén avantgárd, punkos és kabarisztikus.

Különlegesség a Budapest című kompozíció, amelyet a koncertezési engedély megszerzésére kényszerített zenekar az ORI-vizsgára írt, az Európa című szvit, amely szövegében tükrözi a zenekar kilátástalan helyzetét, másrészt mutatja az akkori általános állapotokat. A Beatrice akkori repertoárján szereplő alapszámok – Mire megy itt a játék?, Civilizáció, Nem nekem tanulsz – mellett a piros verzión az Akácos út című magyar nóta feldolgozása is szerepel.

Nagy Feró és a Beatrice a tököli börtönben adott koncerten (1989). Fotó: MTI/E. Várkonyi Péter

A Beatricében ekkor Nagy Feró (ének, szájharmonika), Miklóska Lajos (basszusgitár,  vokál), Waszlavik Gazember László (orgona, vokál), Vedres József és Bogdán Csaba (gitár), valamint Donászy Tibor (dob) játszott; Lugosi László gitáros a fekete tokos változat egyik számában, a Sánta Máriában hallható. A számok egy része más forrásból, valószínűleg részben rajongók amatőr felvételeiről készült, a 2013-as Betiltott dalok II. című Beatrice CD-n hallható volt, a mostani összeállítás egy-egy nyíregyházi, szolnoki, dunaharaszti, ipolyszögi és budapesti koncert dalaiból állt össze.

Megjelent egy kislemez is, amelyen két 1979-ben rögzített dal, a Minek él az olyan hivatalos rádiófelvétele, valamint a stikában felvett demó, a Támadás! (Jerikó) kiadatlan, sztereó verziója található.

A 2005 óta létező Moiras Records további két LP-vel jelentkezett az elmúlt napokban. Az egyik a kor vezető hard rock együttese, a Pandora’s Box kiadatlan, keverőpultos koncertfelvétele 1982 szeptemberéből a Budai Ifjúsági Parkból. A P. Boxban ekkor még Varga Miklós énekelt (őt Vikidál Gyula követte 1982-ben), a csapat a felvételen az abban az évben kiadott első albuma anyagát játssza. Kislemezen jelent meg Szikora Róbert 1992-es szólólemeze, az Így jáccom én rock and rollt két dala, a rockabillys Forr a dalom és Dzsú box.

Nyitókép: Nagy Feró, az együttes frontembere énekel a Beatrice jubileumi koncertjén (1989). Fotó: MTI/Bartos Gyula