2021 áprilisában 42 filmtervet részesített gyártási támogatásban a Nemzeti Filmintézet, köztük a Tóth Péter Pál rendezésében készülő, Fiúk novemberben munkacímen futó alkotást. Az 56-os tematikájú kisjátékfilm négynapos forgatása november 16-án fejeződött be.

A film története két tizenéves fiú köré épül. Gábor és Marci egyszerre élnek a valóságban – tökéletesen tisztában lévén a felnőttvilág mozgásaival, szabályaival – és saját fantáziavilágukban, amelyben fontos szerepet kapnak olvasmány- és filmélményeik. Szívesen azonosulnak a számukra rokonszenves hősfigurákkal, közös játékaik azonban nemcsak vágyaik megélését teszik lehetővé: adott esetben spontán reflexiói a külvilágból feléjük érkező hatásoknak.

„A bukott forradalom számukra csak háttérzaj mindenkit legyőző hősökkel, csodás, titkos szervezkedéssel és egyéb kiskamaszos elgondolásokkal. Mégis mindent pontosan érzékelnek: tisztában vannak szüleik lelkiállapotával, az utcákon folyó lövöldözés, erőszak valóságával, annak veszélyeivel. Ez a kettősség határozza meg a film atmoszféráját: a gyermekek szavak és fogalmak nélküli mindent tudása – és az ezek felett lebegő, ezektől megvédő, a filmben meg is jelenő álomvilág” – fogalmaz Tóth Péter Pál.

1956 novemberében, az orosz megszállás után elhatározzák, hogy titkos helyet építenek maguknak lakóházuk pincéjében. Elszöknek, hogy az ehhez szükségesnek vélt vakolókanalat elhozzák egy félbehagyott építkezésről, az ártatlan kaland azonban a túlélésért vívott küzdelemmé változik. Nem ugyanazon emberként térnek vissza, akikként elindultak, és nem is ugyanoda, ahonnan elindultak.

„A filmet megtörtént eset, a Gulyás testvérek – azaz Gulyás Gyula és Gulyás János dokumentumfilm-rendezők – emlékei inspirálták. Ők a forradalom idején valóban kiszöktek otthonról a Városligetbe, és belekerültek egy lövöldözésbe. Ez a téma megfogott, hiszen mindig is vonzódtam a történelemhez” – mondta a rendező.

Azt is hozzátette: „Dokumentumfilmes munkáim jelentős része is történelmi tematikájú, mert szeretném mélyebben megérteni azokat a folyamatokat, amelyek formálják az életünket, sorsunkat. Az alapötletből kiindulva – azt remélem – egy intim történet születhet.”

 A film főszerepeiben Kovács Kristóf és Terék Simon lesz látható, közreműködnek továbbá Fazakas Júlia, Nizsai Dániel színművészek. A gyártó a Dunatáj Alapítvány, az operatőr Kovács Claudia, a castingot Steinhauser Andrea segítette.

Képek forrása: Fiúk novemberben