Fortunato Ortombina, a velencei La Fenice Opera korábbi igazgatója lesz jövő augusztustól a világhírű milánói Scala művészeti igazgatója.

000_34PG3WV_16.jpg
Fortunato Ortombina. Fotó: Giuseppe Cacace / AFP

A Scala igazgatótanácsa, Giuseppe Sala milánói polgármester elnökletével kedden jelentette be, hogy jövőre a 63 éves Ortombina váltja a művészeti igazgatói székben Dominique Meyert, az opera jelenlegi intendánsát.

A testület közleményében arról is beszámolt, hogy a francia származású Meyer 2025 februárjában lejáró szerződését meghosszabbítják néhány hónappal. Az átmeneti időszakban, amíg Ortombina elfoglalja posztját az operában, a két intendáns együtt dolgozik majd a megállapodás szerint.

Fortunato Ortombina kinevezésével 15 év után először kerül ismét olasz művészeti igazgató a milánói opera élére. Ortombina 2003 és 2005 között már betöltötte ezt a posztot, majd 2017-től volt a velencei La Fenice igazgatója.

A 68 éves Meyer 2020 májusában kezdte igazgatói munkáját a Scalában. 2025 augusztusára azonban már eléri a 70 éves korhatárt, és ezért az olasz kormány által az operaházak és más kulturális intézmények számára kiadott szabályozás szerint már nem vezetheti a Scalát.