Carla Simón új filmjea spanyolországi Katalónia tartomány vidéki életét mutatja be, egy család drámáján keresztül, amelynek földjét kisajátítás fenyegeti, mert a barackfák helyére napelemtelepet terveznek a hatóságok.

Carla Simón másodszor szerepel a legrangosabb nemzetközi szemlék közé tartozó Berlinalén, és másodszor szerez díjat. 2017-ben a legjobb elsőfilm 50 ezer euróval járó különdíjával jutalmazták Estiu 1993 (1993 nyara) című munkájáért, amely egy árva kislányról szól.

Az idei Berlinale versenyfilmes mezőnyében a fődíj mellett majdnem minden más díjat is nők nyertek el. A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét a francia Claire Denis kapta meg Avec amour et acharnement (Szeretettel és elszántsággal) című filmjéért.

Claire Denis francia filmrendező
Fotó: MTI/EPA/Getty pool/Andreas Rentz

A mexikói–bolíviai Natalia López Gallardo a zsűri különdíját – ugyancsak egy Ezüst Medvét – kapta meg Robe of gems (Drágaköves palást) című alkotásáért, első nagyjátékfilmjéért.

A legjobb főszereplőnek járó Ezüst Medvét ugyancsak nő, Meltem Kaptan – egy eddig főleg szórakoztató televíziós műsorok vezetőjeként ismert németországi török művész – nyerte el a Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush (Rabiye Kurnaz George W. Bush ellen) című német versenyfilmben nyújtott alakításért.

A legjobb mellékszereplőnek járó díjat a Nana című indonéziai film egyik szereplője, Laura Basuki indonéziai modell és színésznő kapta meg. A legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Medve is ebbe a sorba tartozik, a díjjal a német Laila Stielert, a Rabiye Kurnaz George W. Bush ellen forgatókönyvíróját tüntették ki.

Az M. Night Shyamalan vezette nemzetközi zsűri által kiosztott nyolc díjból csak kettőt kaptak férfiak. Hong Szangszu dél-koreai rendezőt a zsűri nagydíjával – egy Ezüst Medvével – jutalmazták a The Novelist’s Film (A regényíró filmje) című munkájáért.

A dél-koreai filmrendező a zsűri Nagydíjával
Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

A valamely alkotói területen – zene, díszlet, vágás, kameramunka – mutatott kiemelkedő teljesítményért járó Ezüst Medvével Rithy Panh kambodzsai–francia rendező többi között gyurmafilmes jelenetekből álló esszéfilmjét, az Everything Will Be Ok-t (Minden rendben lesz) tüntették ki.

A vasárnapig tartó szemlén valamennyi szekciót együttvéve 69 országból 256 alkotást mutatnak be. Magyar filmet ezúttal nem hívtak meg a fesztiválra.
Kurdwin Ayub iraki filmrendező, kezében a Sonne című alkotásáért a legjobb elsőfilmesnek ítélt díjjal
Fotó: MTI/EPA/Getty pool/Andreas Rentz

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb a vezető nemzetközi filmfesztiválok sorában, látogatóinak száma a világjárvány előtt rendre félmillió körül volt. Költségvetése általában 25 millió euró (8,8 milliárd forint) körül van, legnagyobb finanszírozója a német szövetségi és a berlini tartományi kormány. A szemle a magyar filmművészet számára is fontos bemutatkozási fórum, fődíját, az Arany Medvét 2017-ben Enyedi Ildikó nyerte el Testről és lélekről című alkotásával, és tavaly Nagy Dénes a Természetes fény című munkájával elnyerte a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve-díjat.

A nyitóképen Carla Simón az Arany Medve-díjjal. Fotó: Dpa-Zentralbild/Dpa Picture-Alliance Via AFP/Monika Skolimowska