fbpx

Bemutatkozik a finn kortárs design

A Hybrid Art Space-ben október 10-én nyíló kiállításon három installáción tizenegy finn kortárs formatervező munkáit láthatjuk.

A finn design kiváló minőségével és megkülönböztető sziluettjeivel vált ismertté világszerte, de nem idegen tőle a visszafogottság, a tiszta vonalvezetés és a természetes színek használata sem. A megvalósításban gyakran feltűnik az egalitárius oldal is, mivel a finnek a jó design szerves részének tartják mind a társadalmi problémákra való rávilágítást, mind a rájuk adott lehetséges megoldásokat. A finn design azonban még ennél is több.

A Wild at Heart a finn formatervezés és kultúra kevésbé ismert arcát mutatja meg: a gyakran szerény és praktikus felszín mögött humor és érzések rejlenek, csak arra várva, hogy felfedezzék őket.

A finn design kiváló minőségével és megkülönböztető sziluettjeivel vált ismertté világszerte, de nem idegen tőle a visszafogottság, a tiszta vonalvezetés és a természetes színek használata sem. A megvalósításban gyakran feltűnik az egalitárius oldal is, mivel a finnek a jó design szerves részének tartják mind a társadalmi problémákra való rávilágítást, mind a rájuk adott lehetséges megoldásokat. A finn design azonban még ennél is több. A Wild at Heart a finn formatervezés és kultúra kevésbé ismert arcát mutatja meg: a gyakran szerény és praktikus felszín mögött humor és érzések rejlenek, csak arra várva, hogy felfedezzék őket.

Raw Beauty installáció az anyagi javakra és az erős vizuális nyelvezetre összpontosít. A fiatal asztalosmester, Antrei Hartikainen darabjai egyszerre funkcionális termékek és tiszta műalkotások. A fotós és képzőművész Sofia Okkonen munkái a nőiesség vizuális nyelvén beszélnek, míg Tero Kuitunen az érintés koncepciójával dolgozik. Klaus Haapaniemi varázslatos világa folklór utalásokkalv van tele, bámulatosan részletes illusztrációi fényes porcelánon és gazdag textíliákon egyaránt megjelennek.

Social Impact színtere a design társadalomra gyakorolt hatását vizsgálja. Milla Vaahtera új életet lehel a klasszikus üvegfúvásba, Tuuli-Tytti Koivula ruhagyűjteménye pedig műanyag hulladékok és egyéb anyagok újrahasznosításának eredménye. A Mifuko társaság megszületését a kenyai nők rendszeres foglalkoztatása, bátorítása, támogatása ihlette. A munkavégzés náluk rugalmas és biztonságos, a folytonos jövedelemforrás pedig anyagilag lehetővé teszi a nők függetlenségét.

A játékosság és a humor a kiállítás minden aspektusát átszövi, de a Wild Humor installációjában jelenik meg igazán erőteljesen. Eero Arnio Finnország legendás tervezője, stílusa műalkotásainak eredetiségében, valamint merész fogalmi és gondolati megjelenítésben mutatkozik meg. Teemu Salonen design-szobrászati ​​hibridjeinek gazdag és színes tervezési nyelve igen sokrétű: káprázatosan tarka, elbűvölő és kifinomult. A Company két művésze Aamu Song és Johan Olin munkáiban a kézművességet állítja középpontba, ötvözve a hagyományt, az időtlenséget és az alkotás örömét.

A tárlat a 2019-es Design Hét Budapest keretén belül látható október 31-ig. Ezt követően a kiállítás Stockholmba, Tokióba és Helsinkibe látogat.

A rovat további cikkei