fbpx

Bemutatkozik Sallai Laci szólóprojektje, a Captain Average

Sallai László tagja a Felső Tízezernek, a Galaxisoknak, a Platon Karataevnek és a The Somersault Boynak is, idén azonban egy új zenekarral jelentkezett, amelynek első albuma december 2-án jelent meg Heaven Capitulates címmel.

A posztpunkot krautrockos hatásokkal vegyítő Captain Average december 2-án jelentette meg 11 dalos nagylemezét, amely 2021 májusa és szeptembere között készült, de már régi terve volt Sallai Lászlónak. Az album két dalát már korábban hallhattuk (In The Post-Future, Poor Boy’s Crown), most pedig már az egész album elérhető. A politikai és közéleti témákat tárgyaló dalszövegek mellett az album zenei anyaga is elég széles spektrumot érint a punk határain belül, így a dühös kiabálástól a nagyívű dallamokig, a torzított gitároktól a dobgépekig és a szintetizátorokig sok minden belefért a lemez koncepciójába.

A frontember ezt mesélte a lemezről:

„A Captain Average lemezét már régóta terveztem, és még a zenésztársaim előtt is titokban tartottam elég sokáig, mert nem voltam benne teljesen biztos, hogy sikerül-e megvalósítani úgy, ahogy szeretném. Végül idén év elején kezdtem el felvenni a demókat, és úgy éreztem, hogy van benne elég kraft, úgyhogy születésnapomra azzal leptem meg magam, hogy stúdióidőt foglaltam, bár fogalmam sem volt, hogy ki fog játszani a lemezen. Amikor elkezdtem írni a lemezt, akkor zeneileg az volt a kiindulópontom, hogy a hetvenes évek végi post-punk/art punk vonalat (pl. Wire, Pere Ubu, The Fall, Gang Of Four) szerettem volna ötvözni krautrockos hangulatokkal, és néhány számban ez elég tisztán tetten érhető, de nem ragaszkodtam ehhez a koncepcióhoz a végletekig.”

Az album borítóját a frontember testvére, Sallai Áron tervezte, a rajta látható figura pedig László Márk munkája. Az albumot Sallai László egyedül rögzítette, minden hangszert ő játszott fel a dobokon kívül, amiken zenésztársa, Justin Spike játszott, a lemez hangmérnöke pedig Gál Máté (Run Over Dogs) volt. A lemez néhány dalában a Platon Karataev frontemberei, Balla Gergő és Cz. K. Sebő vokáloznak. A lemezbemutató koncert várhatóan tél vége felé lesz, az album CD-n és kazettán fog megjelenni.

Kiemelt kép: Miknyóczki Dóri

A rovat további cikkei