Szomjas György új koncertfilmjének díszbemutatója december 9-én volt a Corvin moziban.

Szeretjük azokat a történeteket, amelyekben igazi férfiakat látunk, akik megforgatják a fokost, és oda is vágnak, ha kell. A betyárban benne van a nagyság és az esendőség is, őket a nép hősnek tartotta, de szenvedett is tőlük. Jó metaforája a történelmünknek, amiben együtt kell látnunk a fényt és az árnyékot. A magyar pop- kultúra sűrítményét láthatjuk a filmben: Kukoricza Jancsi, Ki vagyok én? Rózsa Sándor,  Tiszta szívvel, Jáger Jóska, A Nap utcai fiúk, Bill és Hobo. A mi gonoszaink is vannak olyanok – ez is rock and roll!”

Szomjas György három évvel ezelőtt – a tőle megszokottól eltérően – kilépve a film világából látványos színházi darabbal gazdagította életművét. A Betyárjáték című előadás filmes életének nagy momentumaiból kiragadva, a zenei kultúrákat ötvözve, sodró táncrészletekkel megtűzdelve alakult nagy sikerű színpadi művé, melyet a Nemeti Színház sokáig teltházzal tartott műsorán.
A darab bejárta az ország nagyobb városainak színháztermeit és a jelentősebb művészeti fesztiválokat is, népszerűsítve az általa képviselt műfajokat.

A színpad hátterében elővillanó fimrészletek tételről-tételre
találkoztak az élőben megjelenő színész (Olt
Tamás
) betyárokkal kapcsolatos történeti visszatekintéseivel. Az 1-ső Pesti Rackák által játszott
dalfolyamban megszólaló népzenei részletekre a Fordulj Kispej Lovam Táncegyüttes férfi tagjai és az általuk
felkért kiemelkedő női néptáncosok „robbantották fel” a színpadot.

Szomjas György a Talpuk alatt fütyül a szél, a Kopaszkutya és a Roncsfilm rendezője egyetlen életképpé gyúrta színes munkásságát, melyet természetesen filmen is rögzítenie kellett. A Nemzeti Színház nagy sikerű produkciójából így elkészült a moziváltozat, a koncertfilm.

A film egyszerre idézi a rendező játékfilmjeinek világát és a
Halmos Bélával közösen készített
dokumentumfilm-sorozat ízeit. Valójában éppen úgy nem lehet meghatározni a
műfaját, mint magáét a színházi darabét. A darabban megszólaló „Rackazene”
professzionális, amerikai hangkeveréssel kapott lehengerlő erőt és minőséget.