Bay Zoltán magyar mérnök találmánya, a BAYZ hangsugárzó paradigmaváltást hozhat az audiotechnikában. A hangfalat csütörtökön mutatták be a sajtónak a Budapest Music Centerben (BMC).

„Az eszköz innovációja, hogy az eddigi tradicionális kétdimenziós membránhoz képest egy háromdimenziós henger rezgése generálja a hanghullámokat” – mondta az eseményen Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára.

Mint elhangzott, a több évtizedes fejlesztés eredményeképpen megvalósult hangfal a hagyományos technológia által a magas hangoknál eddig elérhető 5 fok helyett 360 fokos szögtartományban sugároz.  Gulyás Tibor kitért arra, hogy az ITM fontosnak tartja a valorizáció folyamatát, vagyis a rendelkezésre álló értékek hasznosulását. A találmány korábban a VALOR Hungariae Zrt., jelenleg az Express Innovation Agency Zrt. VALOR i2b Központ befogadott projektje, amelyet a központ tanácsadóként mentorál. Az innováció állami erőforrást (pályázatot, kockázati tőkét) nem kapott, nem is jelentkezett rá, ugyanakkor tanácsadóként segítséget élvez a központtól a projekt előrehaladásában.

„Negyven éve foglalkozom különböző hangtechnikai eszközök tervezésével, első szabadalmam 1982-ben egy erősítőhöz kapcsolódott. Tervezési filozófiám minél jobb minőségű hang kialakítása” – mondta Bay.

„A BAYZ hangfal lényege, hogy természetes hangvisszaadást nyújt, gyakorlatilag koncertélményt biztosít a hallgatónak”

– emelte ki az alkotó.

Kitért arra, a hogy a BAYZ az eddigi hangszórókhoz képest sokkal kellemesebb és holografikus teret képes kialakítani maga körül, ami közelebb áll az emberi fülhöz, mint a hagyományos megoldások. Bay Zoltán megjegyezte, hogy a magas sugárzót jelenleg az egyik legjobbnak tartják a nemzetközi piacon.

A hangfal egy szénszálas dobozban foglal helyet, két darab íves kialakítású rezonátor testben. A feltaláló kiemelte: a doboz előnye, hogy kis tömegű, ezáltal más szintű megszólalásra képes. „Belül olyan aerodinamikailag tervezett megoldásokat használtunk, amely meggátolja, hogy a doboznak saját hangja legyen, illetve kevésbé kelt zajt a levegő mozgása során.”

Az eszköz már mintegy tizenöt nemzetközi elismerésben részesült,

egy hónappal ezelőtt megkapta a Magyar Formatervezési Tanács Formatervezési díját – utóbbit Bay Zoltán személyesen csütörtökön vette át a BMC-ben a helyettes államtitkártól.

Fuchs Balázs, az Express Innovation Agency vezérigazgatója elmondta: szándékuk, hogy egyetlen magyar innováció se vesszen el, mindegyiket tudják segíteni megszületésétől kezdve egészen akár a nemzetközi piacig. A hangszóró nemzetközi siker felé tart a csúcsteljesítményű high-end hangfalak piacán. Már több mint egy tucat disztribútora van az Egyesült Államokban, Kínában, Japánban, Dél-Koreában, Hongkongban, Szingapúrban, a Fülöp-szigeteken, Oroszországban és Európában.

Bay Zoltán beszámolt arról, hogy idén ősszel meghívást kapott a londoni Rolls Royce Club rendezvényére is.

A nyitóképen Bay Zoltán a bemutatón. Fotó: MTI/Kovács Attila