Bence Lajos, a szlovéniai Lendván élő magyar költő és Elena Lavinia Dumitru román műfordító veheti át az elismerést jövő év február 14-én, a 26. kardátadási ceremónián.

A 65 éves Bence Lajos József Attila-díjas szlovéniai magyar költő több verseskötettel, novellával és esszével gazdagította a muravidéki magyar irodalmat, szerkesztőként a művelődési közélet szervezésében is tevékenyen részt vesz. Gyermekverseivel a legifjabb nemzedékekkel szeretteti meg a magyar nyelvet.

Elena Lavinia Dumitru román műfordító a Bukaresti Egyetem Hungarológia Tanszékén Molnár Szabolcs professzor diákjaként ismerte meg a magyar irodalmat, és szerette meg Balassi költészetét. Balassi Bálint − Bálint Balassi Célia-ciklus Ciclul Celia című kétnyelvű verseskötete 2016-ban jelent meg. Elena Lavinia Dumitru igényes tanulmányt is írt Balassi Bálintról.

A 16. századi európai költészet kiválóságának emlékét állító, immár a 26. évéhez érkező, mind az öt kontinensre eljutott irodalmi elismerés a jelen hazai költészet nagyságait, valamint a magyar irodalmat és benne Balassi költészetét fordító, külföldi poétákat jutalmazza.

Nyitókép: Fazekas József kardkészítő alkotása, 16. századi végvári szablya másolata a szegedi püspöki kápolnában 2021. január 20-án, amelyet Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjként Bálint napján átadnak egy magyar költőnek és egy külföldi műfordítónak. Fotó: MTI/Rosta Tibor