fbpx

Bennük a jelen, benned a jövő! – inspiráló magyar feltalálók a Millenárison

Az Álmok álmodói 20 − Világraszóló magyarok, világformáló találmányok címmel februárban megnyíló tárlaton bemutatkozik a 85 évvel ezelőtt Nobel-díjjal jutalmazott Szent-Györgyi Albert C-vitaminja és Kempelen Farkas − korát jóval megelőző − beszélőgépe is. A jelent többek között a koronavírus elleni küzdelem, a hálózatelmélet és az űrtechnológia területén kiemelkedőt alkotó felfedezések képviselik.

Közel 600 géniusz, valamint a mai életünket is meghatározó találmányaik ismerhetők meg a kiállításon. A 6000 négyzetméteres látogatói térben az is megtudható, hogy a magyar szellemi hozzájárulásnak mekkora szerepe van az elektromos autózásban, a napenergia hasznosításában vagy épp a számítógépek világában. Nem is beszélve arról, hogy milyen lenne a világ biztonsági gyufa, golyóstoll, poroltó, transzformátor vagy vízóra nélkül. A 2022 februárjában a budapesti Millenárison nyíló Álmok álmodói 20Világraszóló magyarok, világformáló találmányok című időszakos tárlat célja, hogy felhívja a figyelmet az innováció és a tudomány szerepére, és mintát mutatva inspirálja a jövő feltalálóit.

Millenáris

„Egy kivételes újítás legtöbbször egy konkrét probléma megoldásaként születik meg. Úgy tűnik, mi, magyarok jók vagyunk ebben, hiszen kimagaslóan sok jelentős találmányt, kutatást tudunk bemutatni a kiállításon. Ezek mindegyike olyan választ adott egy-egy égető kérdésre, amellyel hozzájárultak a világ fejlődéséhez, és máig hatással vannak életünkre. Szeretnénk inspirálni a fiatalokat, a jövő gondolkodóit. Izgalmas, interaktív látványterekkel készülünk, hogy ezzel is közelebb hozzuk a tudományos világot a látogatókhoz” – mondta Dankó Virág, a kiállítást megvalósító Millenáris ügyvezető igazgatója. 

A tárlat hazánk eddigi leglátogatottabb időszaki kiállításának, a 20 évvel ezelőtti Álmok álmodóinak a hagyományait követi, de ezúttal új megközelítésben, tudományterületek köré szervezve jelenik meg a tartalom. A témák között szerepel a mobilitás, ahol egy különleges autószalonban, műhelyben és dizájnstúdióban láthatók a magyar újítások, emellett a vasúthálózat fejlődése is megelevenedik. Az orvoslást és élettudományokat bemutató térben a múlt vívmányai mellett napjaink eredményei is helyet kapnak a járványtörténettől a nanotechnológiáig.

A kiállítótérben az infokommunikáció, valamint az ipar- és energiaszektor leleményei is bemutatkoznak: Jedlik Ányos villanydelejes forgonyától az Eötvös-ingán és Bláthy Ottó villanyóráján keresztül az atomenergia hasznosítását lehetővé tevő eredményekig. A mezőgazdaság témája köré épített látványos részben többek között a precíziós gazdálkodásról és a vertikális farmokról tudhatnak meg többet a látogatók. A tárlat egyik legizgalmasabb részének a Tér tudománya nevet viselő kiállításrész ígérkezik. A matematika, a repüléstudomány, az űrkutatás kiemelkedő magyar hozzájárulásainak megismerését VR és dómvetítés fogja emlékezetessé tenni.

„Az Álmok álmodói 20 tudomány- és technikatörténeti kiállítás a most 20 éves, megújuló Millenáris legnagyszabásúbb rendezvénye, amely méltó helyet ad a sokszor a hétköznapjainkat is meghatározó, kiemelkedő felfedezéseknek, ráadásul mindez a hazai ipartörténet legendás helyszínén, a volt Ganz Villamossági Művek egykori épületében valósul meg” – tette hozzá Dankó Virág.

Nyitókép: részlet a beharangozó videóból. Forrás: Millenáris

A rovat további cikkei