November 28-án, advent első vasárnapján este 7 órakor adják át az első Páholy Irodalmi Nagydíjat, amelyet Végh Veronika, a Páholy Lakásszínház és Irodalmi Szalon vezetője, valamint 75 színházbarát civil néző alapított.

Az első díjat a debreceni kötődésű, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas  író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező, Bereményi Géza kapja.

Végh Veronika és a leghűségesebb páholytagok idén közösen döntöttek arról, hogy a már Debrecenben élő írónak adják az első díjat a Magyar Copperfield című önéletrajzi regényéért. Az egymillió forint összeggel járó díjat a Páholy nézőiből kialakult irodalomrajongó „olvasókör” adta össze. A következő évtől mindig egy olyan író kapja, akinek az előző évben megjelent könyve a legtöbb szavazatot kapja. A díj presztízsét növeli a fővédnök, valamint a díjátadóra meghívott színművész személye is.

Idén Szabó T. Anna
és Dragomán György a díj két fővédnöke.

A színművész személye egyelőre meglepetés, mivel Bereményi Gézát is szeretnék vele meglepni a szervezők.

A díjátadó egyben irodalmi est is, ahol a díjazottal és a meglepetés színésszel a háziasszony, Végh Veronika beszélget, aki a Páholy irodalmi estjeinek szerkesztő-moderátora. A beszélgetés közben a részleteket olvasnak fel a Magyar Copperfield című könyvből, és elhangzanak Cseh Tamás-dalok is.

A debreceni színház- és irodalomrajongó társaság az elismerést minden évben ősz végén adja majd át. Hosszú távú céljuk, hogy még több civil, kultúrabarát tag segítségével a díjat több kategóriában is kioszthassák.

A Páholy Irodalmi Nagydíj mellett szeretnének létrehozni egy ifjúsági- és gyermek, valamint egy szórakoztató kategóriát. Céljuk ezzel, hogy segítség a kortárs írók munkáját, hogy azok elmélyülhessenek egy számukra kedves témában, és abból mielőbb új könyv születhessen.

A debreceni Páholy Lakásszínház és Irodalmi Szalon öt éve működik befogadószínházként és irodalmi központként Debrecenben.

Az itt tartott eseményekre nemcsak a helyiek jönnek, de az ország különböző pontjairól, sőt olykor külföldről is érkeznek nézők. A századelő hangulatát és színházi hagyományait felelevenítő hely különlegessége az is, hogy Végh Veronika a családját bevonva üzemelteti. Bizonyos alkalmakor még a kutyájuk is szórakoztatja a vendégeket.

A mára 3000 fős közösség egy baráti társaság, amelynek tagjait a kultúra iránti érdeklődés köti össze. Rendszeresen megfordulnak itt a magyar színházi és irodalmi élet legnevesebb szereplői, többek között Bodrogi Gyula, Mácsai Pál, Mucsi Zoltán, Pogány Judit, Koltai Róbert és Jordán Tamás is.

Scherer Péter így fogalmazott: „Ez egy európai szintű hely, azon belül is kiemelkedő. És én tudom, mit beszélek, hiszen keresztül-kasul beutaztam Európát, és több száz helyen léptem már fel.”

Végh Veronika pedig így mesélt: „Észrevétlenül épült fel az évek alatt a Páholy közössége. Kezdetben a saját magunk és barátaink szórakoztatására szerveztünk programokat, olyan előadásokat hívtunk meg, amelyekre mindenki szívesen vált jegyet. Igényes, tartalmas produkciókat hívtunk meg, a jegyárakból fedezzük a tiszteletdíjakat. Így mindenki jobban jár, hisz egy jó színházi élményért nem kell felutazni Budapestre. Ráadásul az előadások után a közönségünk találkozhat az alkotókkal. A nézők száma egyre duzzadt, kiderült, hogy az irodalom iránt is van érdeklődés. Három éve szervezünk irodalmi esteket, vendégeink között volt idén júniusban a Szabó T. Anna és Dragomán György íróházaspár, akik az este utáni beszélgetés alkalmával akaratlanul a Páholy Irodalmi Nagydíj ötletét adták. Ezért is kértem fel őket, legyenek a díj fővédnökei, nagykövetei.”

A nyitóképen Bereményi Géza és Végh Veronika