A tűzfalfestmény a német nagykövetség és a Színes Város Csoport közös projektjeként jött létre a főváros VII. kerületében, az Akácfa utca 27.-ben.

A frankfurti művész, Justus Becker, alias COR és Benkő Katalin által megálmodott munka annak állít emléket, hogy harminc évvel ezelőtt történt Kelet- és Nyugat-Németország újraegyesítése.

A letisztult koncepció az összetartozásra és a generációkon átívelő segítségnyújtásra irányítja a figyelmet street art elemekkel.

A berlini falon megjelenő békejel a fiatalokat szólítja meg,

akik az alkotás révén közelebb kerülhetnek az általuk már csak történelemkönyvekből ismert eseményhez.

A kép központi eleme a három emberalak, amelyek az összetartozást, a segítségnyújtást, és az évtizedeken át kettéválasztott ország egységét jelenítik meg.

Az alakok ruházatát a német zászló színeire festették, hogy a látvány egységes, az üzenet egyértelmű legyen.

A háttérben stilizált berlini épületek és az évforduló száma látható.

„A budapesti német nagykövetséget nagy örömmel tölti el, hogy ebben az évben a Színes Város Csoporttal együtt hozhattunk létre műalkotást egy Budapest testvérvárosából, Frankfurt am Mainból érkezett művésszel. Ezekben a nehéz időkben különösen fontos, hogy kapcsolatot tartsunk a kreatív közeggel, így együtt kezelhetjük a járvány következményeit, és támogathatjuk a kreatív iparágakat.” – közölte Johannes Haind, Németország magyarországi nagykövete.

A német művész nagy méretű falfestményeket és fotórealisztikus portrékat készít.

Benkő Katalin a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett alkotó, hosszú évek óta a Színes Város Csoport művésze.

„A járványra való tekintettel folyamatosan új kérdések merültek fel a több hónapos projekttervezés és előkészítés során – mondta el Megyeri András, a Színes Város Csoport alapítója. – Az engedélyek megszerzése vagy az országba való belépési formaságok most egész másképp zajlottak, mint az elmúlt tíz-tizenegy évben, amikor számos külföldi művészt hívtunk meg hazánkba tűzfalat festeni, vagy magyar művészeket juttattunk ki külföldre alkotni. Azonban mind a frankfurti, mind a budapesti érintettek elkötelezettségének és rugalmasságának köszönhetően minden akadályt sikerrel vettünk.”

Előreláthatóan a projekt jövőre Frankfurtban folytatódik, ahol egy magyar alkotó fest meg egy murált, és fényfestési esemény is gazdagítja majd a német nagyvárost.