A Budapest-Berlin-Taiwan Express című koncertsorozaton az UMZE Kamaraegyüttes mutat be alkotásokat két magyar és egy tajvani fiatal zeneszerzőtől. A program különlegessége, hogy a közönség egyszerre ismerheti meg személyesen az Eötvös Péter által patronált kiemelkedően tehetséges zeneszerzőket és az Eötvös Péter Alapítvány felkérésére készült darabjaikat.

A programban Futó Balázs Showdown című alkotása, Tornyai Péter New Anamorphoses című műve és a tajvani I-Ily Cheng TRACE című munkája szerepel. A zeneművek az UMZE karmestere, Horváth Balázs bevezető előadása után hangzanak el.

A sorozat első hangversenyét decemberben tartották a Budapest Music Centerben. Berlin után a tajvani Kaohsiung következik, ahol a nemzeti művészeti és kulturális központban koncerteznek áprilisban.

Eötvös Péter Alapítvány
Fotó: Felvégi Andrea

Eötvös Péter 2004-ben hozta létre alapítványát − hivatalos nevén az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítványt −, amely karmestereknek, zeneszerzőknek, zenetudósoknak, dramaturgoknak tart továbbképző programokat és fiatal művészek promóciójával is foglalkozik. A Kossuth-díjas művész alapítványának honlapján olvasható bemutatkozás szerint a szakmai továbbképzés mellett törekednek a kelet-nyugati kapcsolatok építésére is, és arra, hogy a közönség minél szélesebb rétegeit kapcsolják be a kortárs zenei életbe.

Fontosnak tartják, hogy a közönség „megismerje a saját korát a zenében”, ugyanúgy, mint az építészetben, a képzőművészetekben vagy a technológiában. Kiemelték: „itt lenne az ideje, hogy a kortárs zene kifejezésből a kortárs szót elhagyjuk, maradjon a zene és a minőség”.

Kiemelt fotó: Jean Radel