fbpx

Betekintés egy zseni elméjébe: az Urániában vetítik a Frank Zappa-mozifilmet

Július 1-től érkezik a hazai mozikba a rocktörténet egyik legendás alakja, Frank Zappa életpályáját feldolgozó dokumentumfilm, amelyben különleges, eddig sosem látott felvételek is feltűnnek a Zappa család archívumából. A filmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte számos art moziban vetítik.

Frank Zappa a 20. század egyik meghatározó, extravagáns amerikai művésze, zeneszerző, gitáros, producer és filmrendező. A csaknem három évtizedet átfogó pályafutása alatt számos különböző műfajban alkotott, írt rockzenei, jazz, elektronikus zenei és nagyzenekari műveket egyaránt. Életében mintegy 60 nagylemeze jelent meg Mothers of Invention nevű zenekara és saját neve alatt. Számos Grammy-jelöléséből kettőt váltott díjra, 1994-ben beiktatták a Rock ’N’ Roll Hall of Fame-be, 1997-ben posztumusz Grammy-életműdíjat kapott.

Hihetetlenül termékeny művészi pályáját mutatja, hogy 1993-ban bekövetkezett halála óta még további húsz album jelent meg a kiadatlan felvételeiből.

A rocktörténet egyik öntörvényű, emblematikus alakja, aki egyedi gitárjátékával és senkivel össze nem téveszthető színpadi jelenlétével számtalan zenészt és művészt inspirált. A hazai rajongók számára felejthetetlen élmény volt a budapesti koncertje 30 évvel ezelőtt, 1991. június 30-án a Budapesti Búcsún, amely egyben Zappa legutolsó színpadi fellépése volt. A Tabánban adott mintegy félórás improvizációs koncerten Zappát Babos Gyula, Egri János, Kőszegi Imre és Szakcsi Lakatos Béla kísérte.

Frank Zappa a Zappa című filmben. Fotó: Magnolia Pictures/Roelof Kiers
Frank Zappa a Zappa című filmben. Fotó: Magnolia Pictures/Zappa Trust

A Zappa címmel mozikba kerülő portréfilm készítése a „rajongók által, rajongók számára” szemlélet jegyében, eredetileg közösségi finanszírozásban indult el, amihez világszerte rengetegen csatlakoztak mikroadományokkal. Később a Zappa család is felfigyelt a kezdeményezésre, és csatlakozott a támogatók és a szakmai partnerek közé: Frank Zappa egyik fia, Ahmet Zappa producerként működött közre a film készítése során. A család támogatásának köszönhetően exkluzív, eddig sosem látott archív felvételeken és személyes hangulatú interjúkon, átfogó módon tárul fel a 20. század egyik legkarizmatikusabb zenei zsenijének élete, művészeti pályája és személyes története − beleértve politikai állásfoglalását is, amit sosem rejtett véka alá.

A filmben feltűnik többek között Zappa özvegye, több családtagja és számos pályatársa − köztük David Bowie, Ringo Starr, Mick Jagger, Alice Cooper, Paul McCartney – és egykori zenésztársa is, mint Steve Vai, Mike Keneally, Ian Underwood, Pamela Des Barres, Bunk Gardner, David Harrington, Scott Thunes, Ruth Underwood és Ray White. Alex Wintert, a film rendezőjét a hazai közönség elsősorban inkább színészként ismerheti: a Bill és Ted filmekben Billt alakította Keanu Reeves oldalán. Az utóbbi években a dokumentumfilmek felé fordult, és számos díjnyertes alkotást készített (Deepweb, A showbiznisz gyermekei). „A Zappa-filmmel belepillanthatsz egy zseni elméjébe, és utána te is másként fogod látni a világot” − írta a filmről a The Boston Globe kritikusa.

Frank Zappa és a The Mothers of Invention zenekar közös koncertje a Zappa című filmben. Fotó: Magnolia Pictures/Cal Schenkel
Kerry McNabb és Frank Zappa a Zappa című filmben. Fotó: Magnolia Pictures/Yoram Kahana
Moziplakát a Zappa című filmhez. Fotó: Magnolia Pictures/Bill Gubbins

A film július 1-től látható a hazai mozikban, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten csak az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte számos art moziban, többek között Pécsett, Miskolcon, Szombathelyen, Cegléden, Szentendrén és Jászberényben is bemutatják.

Nyitókép: Frank Zappa a Zappa című film poszterén. Forrás: Magnolia Pictures

A rovat további cikkei